Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur mycket guld hittades under guldruschen?

Vid 1800-talets mitt vallfärdade guldgrävare till Kalifornien i hopp om att hitta stora mängder guld.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Den 24 januari 1848 utlöste snickaren James Marshall oavsiktligt guldruschen i Kalifornien, när han hittade några guldflagor i ett vattendrag i närheten av staden Coloma.

Det följande året spred sig ryktet om det sensationella fyndet till först ­resten av Nordamerika och sedan hela världen, varpå tusen och åter tusen ­lycksökare satte kurs mot västra USA.

”Berättelserna om överflödet av guld är av så extraordinär karaktär att de knappast skulle vara trovärdiga, om de inte bekräftas av utförliga rapporter från ­statliga tjänstemän”, skrev president James K. Polk i december 1848.

På några år växte Kalifornien, som tidigare haft endast några tusen invånare, till en blomstrande stat med över 300000 invånare – alla med drömmen om att göra ett stort guldfynd, som skulle göra dem ekonomiskt oberoende.

Guldgrävarnas letande gav resultat. Under perioden 1848–55, då guldruschen pågick, hittades omkring 350 ton guld i Kalifornien.

Alla ville hitta guld

Lycksökare strömmade till Kalifornien, men endast ett fåtal uppfyllde sina drömmar.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Sil skulle fånga upp guldet

Rocker – även kallad vagga – användes för att få fram guldkorn ur jorden. Invändigt var lådan försedd med en sil, som fångade guld och småsten, när jord och vatten hälldes i.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Kalifornien utvecklades

Städer sköt upp och förvandlade Kalifornien från en öde avkrok till en driftig stat. Samtidigt med guldruschen hölls det val och en författning antogs, vilket 1850 gjorde att Kalifornien blev USA:s 31:a delstat.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Infödda blev tvångsarbetare

Infödda på många håll i Kalifornien angreps och fördrevs av de nyanlända guldgrävarna. En del infödda gjordes till slavar och tvingades att gräva efter guld.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Panna var guldletarnas viktigaste verktyg

Vaskpannor användes för att med hjälp av vatten ”vaska” fram små guldklimpar ur ­marken. Guldgrävaren lade grus i pannan och rörde den i små cirklar, så sand och lera sköljdes bort. Endast grus och guldkorn låg kvar.

North Wind Picture Archives/Imageselect

De stora mängderna till trots var det endast ett fåtal guldgrävare som blev rika. Medan guldet i början kunde plockas upp från marken, blev det sällsyntare efter 1850, när antalet guldletare ökade.

Guldjakten togs över av gruvägare, medan många guldgrävare blev utfattiga.

”Många, riktigt många, som kommer hit kommer att möta fiasko, och många tusen kommer att dö här. Andra får tigga sig hem”, skrev guldgrävaren Sheldon Shufelt i ett brev till familjen 1850.

Läs också:

Presidentval i USA

Kan man bli president utan att vinna i sin egen delstat?

1 minut
Amerikas historia

Byggde indianerna städer i Nordamerika?

2 minuter
Amerikas historia

Byggde indianerna städer i Nordamerika?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj