New York Public Library
Guldgrävare

Hur mycket guld hittades i Klondike?

De anlände alla med drömmar om guld, men de flesta guldgrävarna fick återvända tomhänta från Klondike. Ett litet fåtal blev emellertid extremt rika.

År 1896 hade Dawson City – ett litet, isolerat samhälle i den kanadensiska obygden – endast 500 invånare. Två år senare hade befolkningen i det sömniga samhället i närheten av Alaska ökat explosionsartat till omkring 30 000 personer.

Orsaken till den enorma tillväxten var att fyra guldgrävare den 16 augusti 1896 fann små guldflagor i det grumliga vattnet vid Klondikefloden.

Guldgrävarens verktygslåda

Lycksökare på jakt efter guld var utrustade med verktyg som skulle hjälpa dem att hitta även de allra minsta guldflagor i Klondikeflodens grumliga vatten.

Guldgrävare med vaskningsränna
© Library of Congress

Vaskningsränna

Tack vare en räfflad botten kan vaskningsrännan fånga de större guldflagorna och -klumparna, när vatten och sediment hälls genom rännan från ena kortänden. Med vaskningsrännan kan en guldgrävare snabbt undersöka ett stort område, men metoden är ganska ineffektiv, eftersom endast omkring 40 procent av guldet fastnar.

Guldgrävare med torrvaskare
© Library of Congress

Torrvaskning

Torrvaskning påminner om vaskning i ränna, men utan vatten. Konstruktionen består av en kraftig blåsbälg och en trälåda, i vilken guldgrävaren kan hälla jord och grus. När bälgen aktiveras pressas en kraftig luftström genom lådan och blåser bort jord och småsten, medan guldet lägger sig i botten.

Guldgrävare med vaskpanna
© Library of Congress

Vaskpanna

Vaskning efter guld är en uråldrig metod, som har tillämpats i årtusenden. Slam eller grus hälls i en panna tillsammans med vatten, varpå pannan roteras i en cirkelrörelse. Guld har en hög densitet och kommer att hamna i pannans botten, medan sand, slam och grus kan sköljas ut över kanten.

De första månaderna spreds nyheten endast i Dawson City och kringliggande bosättningar, där lokala guldgrävare snabbt köpte upp jordlotter längs floden.

Men när ryktet om guldfynd sommaren 1897 nådde de större städerna började många tusen hoppfulla vallfärda till Dawson City.

De flesta hittade inget

Historiker uppskattar att cirka 100 000 personer lämnade hem, jobb och familj i Kanada, USA och flera andra länder för att bege sig till Klondike. Endast 30 000–40 000 fullbordade emellertid den strapatsfyllda resan genom vildmarken och över de höga bergen.

När de flesta lycksökarna kom fram var de bästa och mest lukrativa områdena längs Klondikefloden redan uppköpta. Endast omkring 4 000 av de hoppfulla guldgrävarna hittade guld, och endast några hundra hittade så mycket att de blev rika.

Guldgrävare

Ytterst få guldgrävare hittade några stora rikedomar i Klondikeflodens grumliga vatten.

© New York Public Library

De flesta guldgrävarna återvände slokörade hem under sommaren 1898, i takt med att guldrushen långsamt ebbade ut.

Det är svårt att bedöma hur mycket guld Klondike lämnade ifrån sig under guldrushen 1896–1898. Enligt statliga Yukon Geological Survey, som tar fram geologiska data till myndigheterna i Kanada, har cirka sex ton guld hittats i området sedan 1896.