Area 51 – basen för UFO-konspirationerna

Varför har så många UFO-observationer gjorts runt Nevadas öken? Och var kommer alla konspirationsteorier om att USA styrs av utomjordingar ifrån?

Flygfoto över Area 51 taget under 1960-talet.

© Roadrunner Internationale

SVAR Militärbasen vid Groom Lake i Nevadas öken – "Area 51" – har länge varit föremål för en rik mytbildning. I mer än 60 år har nämligen USA:s flygvapen och säkerhetstjänsten CIA använt området kring en torrlagd sjöbotten för sina hemligaste projekt.

Området togs i bruk av CIA 1955 för att utveckla spionflygplanet U-2. Under kalla krigets kapprustning mellan USA och Sovjetunionen ansåg myndigheterna att detta projekt var så känsligt att inte ens platsen för testflygningar fick bli känd. Namnet Area 51 var bara en av flera inofficiella beteckningar som så småningom nådde allmänheten.

En modell av spaningsplanet Lockheed A-12 radartestas på Area 51 år 1959.

© CIA

Testflygningar med U-2

Testflygningarna med U-2 och andra okända flygplanskonstruktioner ledde till en markant ökning av antalet UFO-observationer i regionen. Militären ville dock inte avslöja något om verksamheten i området och lät därför mytbildningen fortsätta.

Hemlighetsmakeriet kring Area 51 gav upphov till en rik flora av konspirationsteorier som går ut på att USA:s militär samarbetar med – eller kontrolleras av – utomjordingar. Först 2013 presenterades den första rapporten där Area 51:s existens erkändes officiellt. Vad som sker innanför avspärrningarna är dock fortfarande hemligstämplat.