Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flygfoto över Area 51 taget under 1960-talet.

© Roadrunner Internationale
Samhälle - Amerikas historia

Area 51 – basen för UFO-konspirationerna

Varför har så många UFO-observationer gjorts runt Nevadas öken? Och var kommer alla konspirationsteorier om att USA styrs av utomjordingar ifrån?

SVAR Militärbasen vid Groom Lake i Nevadas öken – "Area 51" – har länge varit föremål för en rik mytbildning. I mer än 60 år har nämligen USA:s flygvapen och säkerhetstjänsten CIA använt området kring en torrlagd sjöbotten för sina hemligaste projekt.

Området togs i bruk av CIA 1955 för att utveckla spionflygplanet U-2. Under kalla krigets kapprustning mellan USA och Sovjetunionen ansåg myndigheterna att detta projekt var så känsligt att inte ens platsen för testflygningar fick bli känd. Namnet Area 51 var bara en av flera inofficiella beteckningar som så småningom nådde allmänheten.

En modell av spaningsplanet Lockheed A-12 radartestas på Area 51 år 1959.

© CIA

Testflygningar med U-2

Testflygningarna med U-2 och andra okända flygplanskonstruktioner ledde till en markant ökning av antalet UFO-observationer i regionen. Militären ville dock inte avslöja något om verksamheten i området och lät därför mytbildningen fortsätta.

Hemlighetsmakeriet kring Area 51 gav upphov till en rik flora av konspirationsteorier som går ut på att USA:s militär samarbetar med – eller kontrolleras av – utomjordingar. Först 2013 presenterades den första rapporten där Area 51:s existens erkändes officiellt. Vad som sker innanför avspärrningarna är dock fortfarande hemligstämplat.

Läs också:

Amerikas historia

Girighet och giftig mjölk låg bakom USA:s första livsmedelsskandal

2 minuter
förbudstiden
Amerikas historia

USA tiggde öl av sin granne

22 minuter
The Purple Gang
Amerikas historia

Al Capone blev skrämd av smugglarliga

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj