unmsm.edu.pe

Grym ritual: Adelsman hade graven full av småbarn

Arkeologer har gjort en chockerande upptäckt i Sydamerika. En högt uppsatt man fick inte bara mat utan även barn med sig i evigheten.

I november 2021 fann arkeologer sex mumifierade barn i Cajamarquilla, 16 mil från Perus Stillahavskust. Nu har närmare undersökningar avslöjat att de sex barnen sannolikt inte led en naturlig död utan att de offrades.

I graven, som är mellan 1 000 och 1 200 år gammal, låg nämligen även kvarlevorna av en 35–40 år gammal man från den så kallade limakulturen. Tillsammans med nascakulturen och mochekulturen utgjorde limakulturen Perus dominerande folkslag strax innan inkaimperiet uppstod.

Arkeologerna förmodar att mannen var en viktig person i staden Cajamarquilla, som på den tiden hyste 10 000–20 000 invånare. Mannen lades till sin sista vila i en grav fylld med krukor med offrade djur samt sex naturligt mumifierade barn.

”Enligt vår nuvarande hypotes offrades även barnen för att följa den döde till underjorden”, förklarar arkeologen Pieter van Dalen Luna, som leder utgrävningen.

Barnens ben och armar är hårt surrade. Perus snustorra jord har mumifierat dem.

© unmsm.edu.pe

Fyndet är Perus äldsta

Arkeologerna vet ännu inte hur barnen dog, men de mumifierades och lades därefter i säckar. Runt säckarna surrades rep för att barnen skulle sitta i fosterställning.

Barnmumier är inte ovanliga i Sydamerika. Talrika fynd från inkaperioden har grävts ut genom åren, men barnen i Cajamarquilla är Perus hittills äldsta människooffer.