Forskare hittar 1 000 år gammal mumie med massor av hår

Arkeologerna hoppas att en välbevarad mumie kan bidra till att ge nya insikter om inkafolkets kulturella förfäder.

Arkeolog gräver fram mumie ur sand

Arkeologerna fuktade den sårbara mumien för att säkerställa att den inte gick sönder innan den grävdes ut och flyttades till en kontrollerad miljö.

© Sebastian Castaneda

Mitt i Miraflores-distriktet i Perus huvudstad Lima håller arkeologer på att gräva ut den gamla pyramiden Huaca Pucllana.

Pyramiden, som dateras till 500 e.Kr., har nyligen gett ett spektakulärt fynd - en mumie med ovanligt rikligt och välbevarat hår.

Arkeologernas inledande undersökningar visar att mumien troligen begravdes omkring år 1000 e.Kr.

Både pyramiden och den välbevarade mumien tillhör Ychsma-kulturen - en sydamerikansk civilisation som först följdes av Wari-kulturen och sedan inkafolket.

Nu ska arkeologer och experter börja undersöka den välbevarade mumien och förhoppningsvis hitta svar på vem personen var.

Ett annat mysterium är varför den avlidne begravdes under pyramiden - en religiöst viktig plats för Ychsma-folket.

Drönarfoto av utgrävningen vid pyramiden Huaca Pucllana i Lima, Peru.

Utgrävningen av pyramiden Huaca Pucllana ligger mitt i ett bostadsområde i Perus huvudstad Lima.

© Sebastian Castaneda

Många frågor återstår att besvara

"Det här fyndet kan hjälpa oss att öka vår kunskap om Ychsma-kulturen", förklarar Mirella Ganoza, som ledde det team av arkeologer som låg bakom upptäckten.

Historikernas kunskap om Ychsma-kulturen är relativt begränsad, och arkeologerna behöver fortfarande svar på viktiga frågor om den välbevarade mumien.

Bland annat har man ännu inte kunnat fastställa vilket kön mumien hade, och själva håret behöver också undersökas mer i detalj.

Just nu är arkeologerna osäkra på om det som ser ut som en lång flätad hårlock i själva verket är flätad tråd som höll håret på plats.