Fickur bekräftar fartygskatastrof

De överlevande ögonvittnena hade rätt, när de beskrev förlisningen av ”sin tids Titanic”.

Ett fickur av guld var en statussymbol på 1800-talet.

Bland vrakresterna av det amerikanska ångfartyget Pulaski har dykare hittat ett fickur av guld, som bekräftar ögonvittnenas förklaring att en av fartygets pannor exploderade omkring klockan elva på förmiddagen den 14 juni 1838.

Fartyget var sin tids Titanic

Urets visare visar 11.05, och det tyder på att uret slutade gå, när det försvann ned i vattnet – kanske i fickan på sin förmögne ägare – utanför USA:s östkust.

”Det är sällan man hittar ett föremål som på det sättet fångar ett historiskt
ögonblick. Tänk på hur ömtåliga urets visare är, men de har ändå bevarats i exakt den positionen”, säger Max Spiegel från företaget Certificated Collectables Group, som sköter konserveringen av de bärgade föremålen, till det amerikanska nyhetsmediet The Island Packet.

Pulaski har kallats för ”sin tids Titanic”, eftersom flera av offren hörde till USA:s rikaste.

Experter vill hitta orsaken till explosionen

Totalt omkom 128 av de 187 personerna ombord. En del av de överlevande lyckades nå North Carolinas kust i livbåtar, medan andra överlevde flera dagar på havet, innan de räddades.

Vraket hittades tidigare i år, och forskare arbetar nu på att ta reda på om de kan hitta orsaken till ångpanneexplosionen. En hypotes är att fartyget pressades att gå snabbare än det var konstruerat för, eftersom det skulle ta passagerare från Georgia till Maryland.