Fem märkliga fakta om Trump och Hillary

Den ena gick på militärskola och lanserade sitt eget brädspel. Den andra ville bli astronaut och har granskats av FBI. Här är fem fakta från de två presidentkandidaternas händelserika historia.

Båda presidentkandidaterna har ett dramatiskt förflutet

© Wikimedia

Donald Trump

1959: Militärskola

Donald Trump var ett aggresivt barn. Han var känd för att kasta tårtor på födelsedagskalasen och en gång gav han en lärare en blåtira. Som tonåring var han så bångstyrig att hans föräldrar skickade honom till militärskola i hopp om att skolan skulle få honom på rätt väg.

Donald Trump gick i skola och bodde på New York Military Academy mellan åren 1959 och 1964.

© Wikimedia

1989: Brädspelet Trump

År 1989 hade Donald Trump blivit ett stort namn inom den amerikanska affärs- och medievärlden. Hans framgångar följdes upp med ett brädspel som gick ut på att man skulle återskapa Donald Trumps väg till toppen, och den minsta pengasedeln var värd tio miljoner dollar. Brädspelet Trump var ett totalt fiasko.

1999: Miljonärsskatt

Tro det eller ej men år 1999 föreslog Donald Trump en sorts miljonärsskatt i form av en engångsskatt som skulle täcka USA:s totala skuld. Engångsskatten låg på 14,25% för alla amerikaner med en förmögenhet på över tio miljoner dollar. Det skulle årligen spara staten 200 miljoner dollar i bara ränta och tillföra 5,7 miljarder dollar. Förslaget antogs inte.

2004: TV-show

The Apprentice var ett realityprogram som gick ut på att deltagarna tävlade om ett jobb hos Donald Trump. Trump själv var domare och bestämde vilka deltagare som skulle anställas och sparkas. Programmet blev en jättesuccé och sändes i hela sex säsonger. Själv fick Donald Trump 375 000 dollar per avsnitt och massor av tevetid.

Programmet "The Apprentice" blev en enorm succé.

© Wikimedia

2006: Trump Vodka

Donald Trump lanserade år 2007 sin egen vodka: Trump Vodka. Han dricker inte själv – enligt källor eftersom hans bror dog på grund av alkoholmissbruk – men sa att vodkan var ”en fantastisk produkt, vackert paketerad”. Vodkan sålde dock dåligt och var ett riktigt fiasko.

Hillary Clinton

1961: Astronaut

Som 13-åring drömde Hillary Clinton om att bli astronaut. John F. Kennedy hade nämligen sagt att USA skulle skicka den första amerikanen till månen inom tio år och det uppdraget ville hon gärna ha. Men när hon skrev ett brev till NASA och frågade hur man blev astronaut blev svaret en besvikelse: De skrev att kvinnor inte kunde blir astronauter.

1964: Republikan

Hillary Clinton inledde sin politiska bana som republikan och år 1964 deltog hon i valkampanjen för den republikanska presidentkandidaten Barry Goldwater. Men bland annat Vietnamkriget och medborgarrättsrörelsen i USA fick henne att ändra åsikt och år 1968 gick hon över till Demokraterna.

1980: Namnbyte

Hillary Clinton föddes som Hillary Rodham. Hon behöll sitt eget efternamn när hon gifte sig med Bill Clinton, men det ledde till problem när han kandiderade till guvernör i Arkansas. Väljarna tolkade nämligen makarnas olika efternamn som ett tecken på äktenskapskris. Därför tog Hillary sin mans efternamn i hopp om att han skulle vinna valet.

1996: Fingeravtryck till FBI

Hillary och Bill Clinton är det enda presidentparet som tvingats lämna fingeravtryck till FBI. I mitten av 1990-talet misstänktes makarna Clinton nämligen för att ha haft olaglig tillgång till FBI:s dokument. Båda frikändes även om man senare hittade FBI-dokument med Hillarys fingeravtryck i parets hem.

Under Bill Clintons presidenttid granskades Hillary Clinton av FBI.

© Wikimedia

1997: Grammy

Hillary Clinton förärades år 1997 med det amerikanska musikpriset Grammy i kategorin för bästa spoken word-album. Priset fick hon för inläsningen av sin egen bok "It Takes a Village" om barns villkor och rättigheter i USA.