Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© National Geographic/Alamy/IBL
Samhälle - Amerikas historia

Byggde indianerna städer i Nordamerika?

Fanns det städer i dagens USA och Kanada före européernas kolonisering av kontinenten?

SVAR När européerna nådde Amerika omkring år 1500 fanns mäktiga civilisationer i Syd- och Centralamerika, men få exempel på större samhällen norr om dagens Mexiko.

En av de främsta förklaringarna var att den nordamerikanska befolkningen huvudsakligen levde som jägare och samlare – och därför inte bosatte sig i städer.

Det hade emellertid funnits städer i Nordamerika tidigare. Den jordbrukande så kallade Mississippikulturen var ett exem­pel. När européer­na nådde området fanns få spår kvar, men i trakterna av dagens Saint Louis hade det tidiga­re legat en storstad, känd som Ca­ho­kia. Den största jordhögen mäter 300 x 240 meter och pryddes av en 15 meter hög byggnad, vilket vittnar om ett mäktigt samhälle.

Som störst på 1100-talet

När staden nådde sin största utbredning på 1100-talet var den ett ekonomiskt och kulturellt centrum med 10  000–20  000 invånare – jämförbart med det samtida London i storlek.

Någon gång före år 1300 förvandlades Cahokia till en spökstad. Orsaken är inte känd, men krig, sjukdomar, översvämningar och klimatförändringar – eller en kombination av dessa – har nämnts som tänkbara förklaringar.

Läs också:

Amerikas historia

Byggde indianerna städer i Nordamerika?

2 minuter
Amerikas historia

Anarkist sköt USA:s president

4 minuter
RCMP circa 1900
Amerikas historia

Vildmarkspolis blev symbol för Kanada

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj