Ollie Atkins, chief White House photographer at the time/ARC record/Wikimedia Commons & Shutterstock
Elvis Presley, Richard Nixon, Kriget mot drogerna

Elvis ville bli hemlig agent

1970 besökte Elvis Presley Vita huset för att be president Nixon att själv bli hemlig agent. Rocklegenden ville bekämpa kommunister och knarkgangsters.

Vita husets medarbetare fick gnugga sig i ögonen den 21 december 1970. In kom självaste "King of Rock and Roll", Elvis Presley, iklädd sin ikoniska cape för att träffa president Richard Nixon.

Sångaren hade med sig en Colt-pistol till presidenten. Med denna gåva och sina lojalitetsförklaringar hoppades Elvis att Nixon skulle göra honom till hemlig agent.

Genom att arbeta undercover i den amerikanska musikbranschen kunde han hjälpa till att bekämpa det utbredda drogmissbruket och landets kommunister, lovade Elvis.

"Jag har gjort djupgående forskning om drogmissbruk och kommunistiska hjärntvättstekniker", hade Elvis skrivit om sin forskning i ett brev som han skickade till Nixon före mötet.

Elvis var vän med alla

Mötet med Nixon hade kommit till stånd efter påtryckningar från presidentens rådgivare Egil Krogh. Förutom att vara kontaktperson mellan Vita huset och FBI var Krogh också ett stort Elvis-fan.

Krogh organiserade mötet för att glädja sin idol och i hopp om att Elvis - i kraft av sin stjärnstatus - skulle kunna påverka attityden till droger bland landets ungdomar.

Elvis Presley, Richard Nixon, Kriget mot drogerna

"Jag är på din sida", försäkrade Elvis Presley USA:s president Richard Nixon. Under deras möte utnämnde presidenten rockstjärnan till hedersagent i kampen mot droger.

© Ollie Atkins, chief White House photographer at the time/ARC record/Wikimedia Commons

Elvis såg också sin status i det amerikanska samhället som en fördel, t.ex. om han träffade den radikala organisationen SDS - Students for a Democratic Society.

"Drogkulturen, hippieelementen, SDS, Svarta Pantrarna etc. ser mig inte som sin fiende", förklarade Elvis i sitt brev.

Han talade med grupper i samhället som polis och myndigheter normalt inte kunde påverka, hävdade rockstjärnan.

Mötet avslutades med att Nixon utsåg Elvis till hedersagent för Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs (BNDD), en avdelning inom justitiedepartementet. Av ren glädje kramade Elvis om den förvirrade presidenten.

Huruvida rockstjärnan fortsatte att arbeta som hemlig agent i kampen mot kommunister och droger är okänt. Bara sju år senare dog Elvis själv av en överdos.