Craig Hudson, The Washington Post
Tonårspojke grav

Begravd tonåring från kolonialtiden avslöjar tragiskt öde

Arkeologer har hittat en av de äldsta kolonisatörsgravarna i USA. Med ett brutet ben och utan sin familj dog pojken sannolikt kort efter ankomsten till kontinenten – och lades i en hastigt grävd grav.

Strax sydost om den amerikanska huvudstaden Washington D.C. har arkeologer funnit kvarlevorna av en av de första kolonisatörerna i USA. Fyndet gjordes på ett område som i dag tillhör museet Historic St. Mary's City, och är anmärkningsvärt, eftersom den döde fick en långtifrån normal begravning.

”Det är fascinerande att upptäcka en begravning där det verkar som om individen placerats på ett nonchalant sätt med höften pekande åt ena hållet, och ena armen sträckt onaturligt över kroppen”, säger museiintendenten Travis Parno.

”Det ser ut som att han utan några högtidligheter lagts eller kastats i graven.”

Maryland St. Mary's koloni

St. Mary's var den första engelska bosättningen i delstaten Maryland. Här är en rekonstruktion av bosättningen, som den troligen såg ut 1634.

© Jeffrey R. Parno/Historic St. Mary's City

Var troligen lågpriskolonisatör

Skelettet avslöjar att det rör sig om en tonåring – och även om arkeologerna inte känner till dödsorsaken, så har den troligen varit våldsam. Arkeologerna kunde till exempel se att ena benet brutits strax före döden, eftersom det inte hunnit läka.

De tror dock att kroppens märkliga position kan bero på att han begravdes hastigt kort efter sin död, eftersom likstelheten inte hade inträtt.

Säkert är att tonåringen hamnade på kontinenten som en del av den första vågen av personer som reste dit efter Mayflowers ankomst 1620.

Men den unge mannen mötte ett tragiskt öde.

”Han överlevde inte länge efter att han kommit hit”, säger Travis Parno, som tror att han sannolikt hade erbjudit sin arbetskraft för att få komma till Nya världen.

”Han kom troligen hit som skuldarbetare och har kanske rest utan sin familj för att arbeta åt andra kolonisatörer.”

Mot att arbeta under en period hade han sannolikt fått löfte om land i den nya kolonin. Så blev det inte.