Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Amerikas pälsjägare dammsög prärien på mjuka djur

Europas enorma efterfrågan på päls drev under 1700- och 1800-talet flera tusen pälsjägare mot västra delen av det outforskade Nordamerika. De banade vägen för framtida nybyggare och upptäcktsresande.

Picryl

Hattar av amerikansk bäverpäls var på 1700- och 1800-talet högsta mode i Europa.

Pälsen var tjock och mjuk och kunde till skillnad från ull hålla formen i regn. Bäverpäls var därför både eftertraktad och lukrativ.

Ett enda bäverskinn kostade lika mycket som fyra hjortskinn. Flera miljoner bävrar dödades, innan hattmodet förändrades – och siden blev populärt.

Arter var nära att utrotas

Nordamerikas vidsträckta landskap bjöd på ett rikt djurliv och därmed nästan outtömliga resurser för pälsjägaren. Så verkade det i alla fall, men den intensiva jakten på pälsdjur höll på att bli ödesdiger för fyra arter.

Pälshandlare styrde Amerika

Handelskompaniet Hudson’s Bay Company (HBC) dominerade pälshandeln under 1800-talet.

Kompaniet drev handelsstationer, utfärdade pengar och fungerade som en lokal regering i glesbefolkade områden.

HBC omfattade under sin storhetstid mer än sju miljoner km2 och 1 500 anställda.

Pälsjägarens viktigaste redskap:

Kläder av hjortskinn var slitstarka och kamouflerade jägaren, när han rörde sig på prärien.

Imageselect

En syl var oumbärlig för vapenvård och för att laga kläder. Sylen var även nyttig i byteshandel med urfolken, som använde redskapet, när de sydde kläder, tält och andra bruksföremål av läder.

Imageselect & Shutterstock

Geväret var ett så kallat long rifle. Tyska vapensmeder tog geväret till Amerika på 1700-talet, och det användes i bland annat amerikanska frihets­kriget. Geväret var lätt att reparera, och dess långa, räfflade pipa gav det lång räckvidd och precision – en fördel i mötet med björnar och andra vilda djur.

Imageselect

Ett kruthorn av horn från nötkreatur eller bison höll krutet torrt. Hornet bars i ett snöre över axeln. Till utrustningen hörde även ett ­mindre horn, som jägaren använde för att mäta upp rätt mängd av krutet.

Imageselect & Shutterstock

En liten väska för vardagliga föremål var en fast del av utrustningen. Väskan innehöll bland annat eld­stål, läkeörter och en ask med bävergäll, ett doftsekret från bäverns anal­körtlar, som jägaren smorde på fällor för att locka dit bävrar.

Imageselect

Filthatten var gjord av ull och var pälsjägarens typiska ­huvudbonad. Tjocka pälsmössor var reserverade för den absolut kallaste perioden.

Imageselect

Visste du att ...

  • … handel med päls gav upphov till en rad kända amerikans­ka städer? Detroit, New Or­leans och Montréal är några av de städer som vuxit fram på ­tidigare handelsplatser.

  • … pälsjägare erövrade västern? Redan på 1820-talet begav jägarna sig in i det som i dag är USA:s västligaste delstater. Deras berättelser om stora vidder och naturrikedomar gav andra lust att följa efter och slå sig ner där.

  • … sekret från bäverns analkörtlar såldes som ­läkemedel på amerikanska ­apotek? Det påstods att det motverkade både tandvärk och gikt. Effekten kom troligen av att sekretet innehåller salicylsyra, som bildas i ­bävern när den äter pilbark.

  • … pälsjägaren Seth Kinman (1815–1888) sköt 800 grizzlybjörnar? Pälsen från de stora djuren använde han bland annat till att klä stolar, som han gav till olika amerikanska presidenter, bland andra Lincoln.

  • … USA:s mest kände pälsjägare, Davy Crockett, även hade en politisk karriär? Han valdes 1827 in i Kongressen, men blev impopulär på grund av sitt motstånd mot president Andrew Jacksons tvångsförflyttning av ­ursprungsamerikaner från Sydstaterna. Han lämnade politiken när han 1835 miste sin plats i Kongressen.

  • … den siste pälsjägaren, Sylvan Ambrose Hart, ”Buckskin Billy”, dog 1980? Han ­jagade emellertid endast pälsdjur för husbehov.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj