Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samhälle - Amerikas historia

Amerikanerna går till val

Sedan amerikanerna slet sig loss från sina brittiska kolonialherrar, har presidentvalet i USA vuxit till en jättebegivenhet fylld av traditioner, intriger och stora visioner. Kandidaten som bäst utnyttjar spillets skrivna och oskrivna regler vinner.

När amerikanerna för 200 år sedan slet sig loss från Storbritannien, var det ingen som anade att presidenten en dag skulle bli världens mäktigaste man. USA:s statsöverhuvud hade föga makt, lite pengar och en usel ämbetsbostad. Utländska diplomater var verkligen inte imponerade.

Européerna var likgiltiga inför de första amerikanska presidentvalen. Omkring år 1800 var USA en avlägsen småstat med liten befolkning, svag ekonomi och ett rykte om sig att ha bondska manér. Fär amerikanerna själva har valet dock alltid varit en stor nationell begivenhet.

I Washingtons fotspår

Frihetshjälten George Washington skapade ämbetet, och med honom följde en enorm prestige. Alla efterföljande presidenter har bedömts med hänsyn till om de varit värdiga att vandra i hans fotspår: om de kunnat ta på sig sig rollen som moraliska förebilder och samla folket bakom sig. Då betydde det mindre att posten den gången bara hade ringa makt. Presidenten skulle bara genomföra den politik kongressen bestämde sig för.

Efter Washington har 43 män passerat genom ämbetet, och var och en på sitt sätt satt sitt avtryck på presidentens roll i USA. Andrew Jackson gav 1830 folket rätten att välja presidenten, Abraham Lincoln försvarade landet mot upplösning på 1860-talet, och Harry Truman gjorde landet till en supermakt med intressen över hela världen.

Presidenten är i dag inte bara en moralisk ledargestalt utan också en person med inflytande på vanliga människors vardag. Därför sitter USA i andlös ny spänning, medan den långvariga valprocessen utspelar sig vart fjärde år. Och resten av världens befolkning tittar också, för ingen människa har större betydelse än invånaren i Vita huset.

Förstå det amerikanska presidentvalet med Världens Historia

I Världens Historia nr 15/2012 ger vi dig vi ett jättetema om amerikanernas val och får dig att förstå bakgrunden till och historien bakom den enorma händelsen.

Läs också:

Kolonier

Varför är Cypern delat i två delar?

1 minut
Seriemördare

Våldsamma sexfantasier blev verklighet för Ted Bundy

22 minuter
kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Arkeologi

Liten fågel avlivar gammal teori

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj