Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samhälle - Amerikas historia

8: Ku Klux Klan

Inspiration på biografen

D W Griffith’s film "Birth of a Nation" idylliserade Ku Klux Klan, som bestod av upprörda sydstatsbor. Den förbjöds 1874, men efter filmens premiär i Atlanta år 1915 ökade allmänhetens intresse för de maskerade klanmedlemmarna, och när en grupp män i Georgia samma år lynchade den judiske penntillverkaren Leo Frank efter anklagelser om att han våldtagit en kvinna i staden, återuppstod rörelsen.

Dräkterna och de brinnande korsen inspirerades av filmen, och den ursprungliga klanens sydstatsideologi ersattes nu av en våldspräglad amerikanism med starka inslag av rasism och antikommunism. Särskilt i sydstaterna förekom våldet ända fram till mitten av 40-talet. År 1924 hade man en topp i medlemsantal på 6 miljoner, medan rörelsen själv hävdade att man kunde mönstra 15 procent av den amerikanska befolkningen.

En tredje version av Ku Klux Klan uppstod i slutet av 50-talet för att motverka afroamerikanska krav på medborgerliga rättigheter, och i dag lever namnet vidare i små grupper med anknytning till nynazistiska miljöer.

År 1997 grep FBI fyra medlemmar, som planerade att spränga en naturgasanläggning i Texas, och senast 2006 har man försökt få Ku Klux Klan uppfört på listan över terrorgrupper. FBI bedömer att rörelsen har omkring 5000 medlemmar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj