8: Ku Klux Klan
Inspiration på biografen

D W Griffith’s film "Birth of a Nation" idylliserade Ku Klux Klan, som bestod av upprörda sydstatsbor. Den förbjöds 1874, men efter filmens premiär i Atlanta år 1915 ökade allmänhetens intresse för de maskerade klanmedlemmarna, och när en grupp män i Georgia samma år lynchade den judiske penntillverkaren Leo Frank efter anklagelser om att han våldtagit en kvinna i staden, återuppstod rörelsen.
Dräkterna och de brinnande korsen inspirerades av filmen, och den ursprungliga klanens sydstatsideologi ersattes nu av en våldspräglad amerikanism med starka inslag av rasism och antikommunism. Särskilt i sydstaterna förekom våldet ända fram till mitten av 40-talet. År 1924 hade man en topp i medlemsantal på 6 miljoner, medan rörelsen själv hävdade att man kunde mönstra 15 procent av den amerikanska befolkningen.
En tredje version av Ku Klux Klan uppstod i slutet av 50-talet för att motverka afroamerikanska krav på medborgerliga rättigheter, och i dag lever namnet vidare i små grupper med anknytning till nynazistiska miljöer.
År 1997 grep FBI fyra medlemmar, som planerade att spränga en naturgasanläggning i Texas, och senast 2006 har man försökt få Ku Klux Klan uppfört på listan över terrorgrupper. FBI bedömer att rörelsen har omkring 5000 medlemmar.