Redan för över 2 000 år sedan började våra förfäder att teckna ner vad olika personer, särskilt framstående sådana, hade sagt i dödsögonblicket. Människans intresse för den här sortens sentenser är dock inget som hör historien till. När Steve Jobs, en av data-företaget Apples grundare, avled för mindre än två år sedan spreds hans sista ord blixtsnabbt över världen tillsammans med spekulationer om vad han kunde tänkas ha menat med sitt: ”Oh wow. Oh wow. Oh wow.”
Vår fascination för sista ord är alltså ett i allra högsta grad levande fenomen. Den främsta orsaken till det är att döden är en av de viktigaste händelserna i en människas liv och att allt som hänger samman med detta ofrånkomliga slut intresserar oss.
Laddad sista replik
En annan förklaring till det stora intresset för den här typen av avskedshälsningar är att vi kan vara säkra på att de sista ord som yttras på dödsbädden verkligen är de allra sista orden. Efter dem kommer det inga fler, i alla fall inte i det här livet. De sista orden bär kort sagt på en dramatisk laddning, därför lockar de oss.
I den västerländska och kristna kulturen har kyrkans månghundraåriga fokus på dödsögonblicket bidragit till att intresset för sista ord har hållits vid liv ända in i våra dagar. Från medeltiden och några sekel framåt gavs det ut handböcker i ars moriendi – ”konsten att dö” – där ett av råden var just att formulera en gudfruktig avskedshälsning för att vara säker på att komma till himlen istället för till ett varmare ställe. Kring dödsbädden samlades anhöriga, vänner och tjänstefolk för att bevittna, och i många fall teckna ner, vad den döende mumlade fram.
Med tiden ändrades karaktären på de bevarade avskedsorden, från religiöst färgade till mer världsliga yttranden. Från 1600-talet började det också komma ut samlingar med sista ord-
citat och så gör det än i dag, till exempel i form av tryckta antologier eller listor på internet.