Spåkvinna ville bli USA:s första kvinnliga president

Hon kämpade för jämställdhet och kvinnlig rösträtt men anklagades för oanständighet och hamnade i fängelse. Möt Victoria Woodhull, USA:s första kvinnliga presidentkandidat.

"Jag offentliggör härmed min kandidatur till presidentposten. Jag förväntar mig kritik, men jag litar på att ingen betvivlar min uppriktighet", sa Victoria Woodhull då hon som första kvinna någonsin försökte bli USA:s presidentkandidat år 1872 som representant för partiet "Equal Rights Party". I slutändan fick hon ändå se sig besegrad av just tvivel och kritik.

Opassande åsikter

Victoria Woodhull var nämligen inte bara politiker. Hon var också spåkvinna och synsk, och dessutom var hon den första kvinnliga börsmäklaren på Wall Street. Tillsammans med sin syster stod hon också bakom tidningen "Woodhull and Claflin's Weekly" som bland annat skrev om sociala reformer, kvinnors rösträtt, skilsmässa och preventivmedel.

Hennes aktivistiska handlingar och visioner om jämställdhet och rösträtt för kvinnor gjorde henne populär i vissa kretsar men minst lika impopulär i andra. Många ansåg att hennes åsikter och spirituella intressen var opassande. Och att hon varit gift tre gånger och haft ännu fler förhållanden var helt oacceptabelt.

LÄS MER: Lär dig mer om presidentval i USA

År 1872 tecknade Thomas Nast en karikatyr av Victoria Woodhull där hon framställdes som Satan.

© United States Library of Congress

En skamlös häxa

Då Victoria Woodhull tre dagar före valdagen offentligt anklagade en högtstående och politiskt aktiv präst från Brooklyn för äktenskapsbrott var det slutet för hennes presidentkandidatur.

Hon arresterades för oanständighet och häktades för att driva en omoralisk tidning.

Även om rätten fann henne oskyldig var det för sent: Hennes anseende hade fått sig en rejäl törn. Hon kallades för "motbjudande vaneförbrytare" och "skamlös häxa", och tvingades ge upp drömmen om att bli USA:s första kvinnliga president.