Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln föll offer för fake news

År 1864 såg Abraham Lincoln ut att bli omvald som president, men Demokraterna spred en vansinnig historia, som visade sig ha orkestrerats av en känd journalist.

Wikipedia

När Abraham Lincoln 1860 installerades som president ledde han den största omvälningen i amerikansk historia sedan lösgörandet från Storbritannien 1783.

Presidentens strävan efter att avskaffa slaveriet utlöste det amerikanska inbördeskriget, som varade från 1861 till 1865 och utkämpades mellan USA:s sydstater och nordstater.

Nordstaterna vann slaget om USA, och den svarta befolkningen kunde efter att ha varit förslavad i decennier äntligen kalla sig fri.

Slaget om USA:s framtid utkämpades emellertid inte enbart på slagfältet.

I början av Abraham Lincolns kampanj för att bli omvald som landets president föll han offer för en ”fake news”-kampanj ledd av Demokraterna.

Abraham Lincoln ville ha ny amerikansk ras

Den 17 februari 1864 höll Ohios demokratiska kongressledamot Samuel Cox ett tal i Kongressen.

Han hade ”bevis” för att Abraham Lincoln och Republikanerna planerade att lösa USA:s rasproblem genom en kampanj, som skulle uppmuntra till äktenskap mellan vita och svarta och på så sätt bana väg för en ny ”amerikansk ras”.

Beviset för det chockerande påståendet höll Samuel Cox i handen under hela sitt tal – en 72 sidor lång pamflett med titeln ”Rasblandning: En teori om blandningen av den amerikanske vite mannen och negern" (Engelska: ”Miscegenation: A theory of the Blending of the American White Man and Negro”.).

I pamfletten, som spreds i storstaden New York, kunde man läsa bland annat att ”den blandade rasen är överlägsen den vita mentalt, fysiskt och moraliskt”, och att ”den idealiska människan kan uppnås endast genom att de olika raserna på jorden blandas”.

”Den blandade rasen är överlägsen den vita mentalt, fysiskt och moraliskt.”
Från pamfletten: Miscegenation: A theory of the Blending of the American White Man and Negro
Miscegenation

Demokraterna försökte sabotera Abraham Lincolns omvalskampanj genom att fabricera en pamflett som påstods vara skriven av anonyma abolitionister, som ville ha en framtid, då en ”superras” av mulatter härskade över de vita.

© Wikipedia

”Pamflettens förfärliga åsikter om att blanda raserna har varit en del av abolitionisternas (förespråkarna för slaveriets avskaffande, red.) mål i åratal”, rasade Samuel Cox inför Kongressen, medan han visade upp ett antal brev undertecknade av flera av landets abolitionistiska tidningsredaktörer, som stöttade pamfletten.

En röst på Abraham Lincoln och Republikanska partiet var med andra ord en röst på en framtid, då den vite mannens överhöghet skulle krossas av en ny ”blandras” av vita och svarta, hävdade Samuel Cox.

Abraham Lincoln teg ihjäl fake news

Kongressledamotens tal återgavs i flera av landets tidningar, vilket gav ytterligare näring åt ”skandalen”.

Till det bidrog bland annat ett antal anti-republikanska karikatyrer av Abraham Lincoln och andra framträdande republikanska politiker och abolitionister i färd med att uppvakta svarta kvinnor.

The miscegenation ball

Pamfletten om rasblandning genererade en rad politiska satirteckningar, som bland annat visade vita republikaner och svarta kvinnor dansa och flirta med varandra i högkvarteret för Abraham Lincolns omvalskampanj.

© Wikipedia

Abraham Lincoln och Republikanska partiet uttalade sig aldrig offentligt om ”skandalen”, utan fokuserade i stället på att gå segrande ur inbördeskriget.

En rad viktiga segrar över Sydstaterna sommaren 1864 fick presidentens popularitet att stiga, och Abraham Lincoln fick 55 procent av rösterna i presidentvalet i USA samma år.

Efter valet kom det fram att pamfletten var en förfalskning, och att hela skandalen orkestrerats av redaktören för New York-tidningen The World, David Goodman Croly, och hans journalist George Wakeman.

Det var inte sista gången Demokraterna försökte ta makten med hjälp av fake news.

I mellanårsvalet 1898 lanserade Demokraterna en skrämselkampanj i landets tidningar, som framställde svarta män som farliga våldtäktsmän, som överföll vita kvinnor.

Målet var att få bort de folkvalda politikerna i den svarta mönsterstaden Wilmington i sydstaten North Carolina. Planen lyckades och efter valet tog vita nationalister över staden.

Läs också:

Politiker

Abraham Lincoln var obesegrad brottningsmästare

2 minuter
Presidentval i USA

Möt USA:s skandalösa presidenter

24 minuter
Amerikas historia

Lincolns benådning var förfalskning

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj