AKG/Ritzau Scanpix
Röda kors-medarbetare transporterar offer för spanska sjukan

Upp till kamp mot mördarviruset – med 102 års mellanrum

Stängda skolor, förbud mot att träffas, ingen nära kontakt. Låter det bekant? Samma restriktioner och förbud som ska bromsa coronaviruset utfärdades också år 1918 då spanska sjukan bröt ut. Den gången miste 50-100 miljoner människor livet under en av de värsta pandemierna i människans historia. I dag säkerställer blixtsnabb kommunikation och modern läkarvetenskap att coronaviruset får möta en motståndare som är betydligt mer redo för strid.

Sjukhuset i Kansas i USA har 2 000 platser, men just denna dag ligger här 8 000 febersjuka patienter intill varandra med andningssvårigheter.

Liksom tusentals andra människor har de drabbats av det globala viruset och läkarna står maktlösa. Samtidigt som patienterna dör framför läkarnas ögon är det enda de kan göra att försöka lindra sjukdomen hos dem som fortfarande är vid liv.

Pandemin härjar som värst och året är 1918.

Nödsjukhus under spanska sjukan i 1918

Ett nödsjukhus i Camp Funston, Kansas, under utbrottet av spanska sjukan 1918.

© US Army

Under de drygt 100 år som har gått sedan 1918 har jorden varit förskonad från en dödlig pandemi.

Då dog den så kallade spanska sjukan ut av sig själv efter att ha haft ihjäl av upp emot fem procent av jordens befolkning. 2019 dök dock en ny hemsk pandemi upp som nu förlamar hela världen.

I dag kan ett virus spridas blixtsnabbt via flygresor och drabba jordens 550 miljonstäder på några få veckor.

Med samma dödlighet som spanska sjukan skulle coronaviruset leda till att hundratals miljoner människor dör. Men så illa kommer det inte bli.

Det nya coronaviruset och spanska sjukan utvecklas nämligen helt annorlunda och viktigast av allt: Mänskligheten är en betydligt mer stark motståndare i dag.