VÅRERBJUDANDE! 3 nummer av tidningen Världens Historia för 39 kr

Slå till nu och få 3 nummer av tidningen Världens Historia direkt i din brevlåda.

De kommande vårnumren av Världens Historia bjuder på bra och upplysande underhållning.

Här kan du till exempel se fram emot att läsa spännande artiklar om fyra avgörande slag – bland annat slaget om Stalingrad, som blev vändpunkten för andra världskriget. Om oskuld under medeltiden eller om charterresans ursprung och utveckling.

Mycket nöje!

Världens Historia nr 9 – kommer ut 19 maj 2022

Stalin, Franklin D. Roosevelt og Winston Churchill i Teheran 1943.

Ingen Illuminati her, men spot 2 frimurer.

© Flickr/ FDR Presidential Library & Museum

År 1942 är en avgörande vändpunkt i andra världskriget.

Axelmakternas aggressivitet och ytterligare expansion ska stoppas och fyra slag kommer att avgöra hela världens framtid: Slaget om Stalingrad, slaget vid Midway, slaget vid El-Alamein och slaget om Guadalcanal.

I Världens Historia nr 9 får du de spännande berättelserna i text och bild, och detaljerat kartmaterial som ger dig en inblick i strategernas huvudbry och soldaternas mödor.

Världens Historia nr 10 – kommer ut 2 juni 2022

Jungfrutest kvinna

Kvinnlig list var det bästa skyddet mot medeltidens gissel, det förödmjukande jungfrutestet.

© Shutterstock

Under medeltiden skulle kvinnor vara oskulder när de gifte sig. Hela familjens heder stod på spel, och en ung kvinna kunde riskera att mista livet om hon inte kunde bevisa att hon var oskuld.

För att försäkra den blivande husbonden om att dennes utvalda brud fortfarande var oskuld utfördes en rad tester under medeltiden.

Vattentestet, som innebar att kvinnan skulle stoppa rinnande vatten med sina bara händer som en sikt, var mycket populärt och användes som en indikation på om en kvinna fortfarande var oskuld eller inte. Testet var en så stark symbol för oskuld att till och med Englands ogifta drottning, Elisabet 1, lät sig porträtteras med en sikt i handen år 1583. Men precis som alla andra tester gick även vattentestet att komma runt.

I Världens Historia nr 10 kan du läsa om hur kvinnor under medeltiden fuskade för att intyga sin oskuld. Därmed säkrade de familjens heder och undgick att bli straffade, och i värsta fall avrättade.

Världens Historia nr 11 – kommer ut 21 juni 2022

Ett festligt inslag var att kyparna hällde vin och sprit rakt in i munnen på gästerna.

© Ritzau Scanpix

År 1962 lyfter de första charterflygen från de skandinaviska flygplatserna.

Flygplanen är fulla av förväntansfulla, men samtidigt undrande, resenärer som alla ska söderut och stifta bekantskap med grisfester, främmande seder och den stekande solen.

I Världens Historia nr 11 får du följa med till bords och lära dig mer om varför grisfester och kall sangria blev skandinavernas föredragna semesterform på 1960- och 1970-talet.