På land, till sjöss och i luften! Ska du med?

Nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA tar med dig från underjordiska tunnlar fyllda med råttor i USA till en seglats med vikingarnas enorma ledungsflotta – och så upp bland molnen över Tokyo, där amerikanska bombplan ska hämnas för angreppet på Pearl Harbor.

13 april 2018 av Bue Kidtler

PÅ LAND!

Följ med ned under marken med nordstatsofficerarna överste Rose och major Hamilton, som 1863 spärras in i Sydstaternas mest ökända fångläger, Libby Prison. När hungern börjar ta livet av fångarna inser männen att de måste fly för att överleva. Enda vägen ut är emellertid att gräva en tunnel genom det gamla köket, som kallas ”Råtthelvetet” av både fångar och vakter.

Utrustade med ett stämjärn och en spottkopp tillbringar de båda officerarna nätterna med att gräva en trång tunnel några meter under fötterna på vakterna. I tunnelns mörker kan de inte se de många hundra råttorna, men de känner hur deras tassar kilar fram över ryggen och benen på dem. De kan nästan inte andas i den obeskrivliga stanken från råttornas avföring. Då rasar tunneln ihop över dem ...

TILL SJÖSS!

När vikingarna gav sig ut på plundringståg i England anlände de med krigsflottor på flera hundra skepp fyllda med blodtörstiga besättningar, som utlovats stora rikedomar. Vikingakungen samlade flottan, men skeppen ställdes till förfogande av stormän och besättningen bestod av lokala bönder, som själva skulle ta med vapen, mat och åror.

Dessa så kallade ledungsflottor var vikingarnas centrala militära organisation. I sällskap med en av de ledande experterna på området, arkeologen Morten Ravn, tar VÄRLDENS HISTORIA med dig på ett sökande efter hur vikingarnas årliga terror mot Europa organiserades.

...OCH I LUFTEN!

Den 7 december 1941 förvandlas den amerikanska örlogsbasen Pearl Harbor till en brinnande skeppskyrkogård, där matroser febrilt försöker rädda sina kamrater, medan japanska bomber exploderar överallt runt dem. 

Japans överraskningsanfall skickar chockvågor genom USA, och en rasande president Theodor Roosevelt kräver hämnd. Kriget ska tas till Japan, kosta vad det vill, befaller han försvarsledningen.

Sexton bombplan ledda av det berömda flygaresset James Doolittle skickas iväg för att angripa Tokyo och vända den amerikanska nederlagsstämningen. 

Piloterna vet emellertid att de inte har bränsle nog för att komma hem igen, och att uppdraget snabbt kan visa sig bli rena självmordet. 

Vill du följa med oss ut på en historisk resa på marken, på vattnet och i luften?

- Teckna då en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA här senast den 14 april

Kanske är du intresserad av...