Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Om varldenshistoria.se - Nytt nummer

Världens Historia nummer 8 / 2010

Stort temanummer! VÄRLDENS HISTORIA fokuserar på VM-värden Sydafrika med ett 20-sidigt tema om landets historia – från européernas blodiga erövring via kolonialkrig och apartheid till hövdingsonen Mandela. Läs även om Stillahavskrigets mest avgörande strid, slaget vid Midway – och om inkvisitionens närgångna snokande under medeltiden.

Tjugo sidors tema om Sydafrikas historia!

I år kan Sydafrika fira inte mindre än fyra jubileum. För 350 år sedan erövrades södra Afrika av holländska bönder, som fick kämpa mot regionens extrema klimat och krigiska invånare. För 100 år sedan gjorde den skoningslösa jakten på guld och diamanter att Storbritannien kastade sig ut i ett brutalt krig mot boerna. För 60 år sedan införde landet ett av historiens mest rasistiska system: apartheid – och för 20 år sedan släpptes hövdingsonen Nelson Mandela fri efter 26 år i fängelse. Han skapade fred i det resursrika landet.

Slaget vid Midway skulle krossa USA:s flotta

I juli 1942 seglade en stark japansk slagstyrka mot ögruppen Midway för att locka resterna av USA:s flotta i en fälla. Amerikanska kodknäckare hade dock avslöjat planen, och US Navy var klar med en jämbördig styrka, när helvetet bröt ut i Stillahavskrigets mest avgörande slag.

Närgånget snokande under medeltiden

”Med prästen är det i sin ordning, men du skall inte ha några andra män”, förmanade en bonde på 1300-talet sin fru, som låg med byns präst. Dessa intima detaljer från medeltidens vardagsliv har bevarats tack vare en nitisk biskop, som i jakten på kättare frågade om ALLT – och skrev ned allting. Därefter försvann de digra förhörsprotokollen i Vatikanens arkiv i mer än 500 år…

Och mycket mer…

Följ även med på historiens värsta racerlopp 1903, och läs berättelsen om planet med Uruguays rugbylag, som 1972 nödlandade i Anderna. De överlevande ställdes inför ett extremt val: om de ville äta av de döda eller dö av svält.

Läs också:

Nytt nummer

Välkommen till Världens Historia nr 6/2012

2 minuter
Nytt nummer

Historia nr 11 har kommit ut

2 minuter
Nytt nummer

Välkommen till Världens Historia nr 7

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj