Världens Historia nummer 8 / 2010

Stort temanummer! VÄRLDENS HISTORIA fokuserar på VM-värden Sydafrika med ett 20-sidigt tema om landets historia – från européernas blodiga erövring via kolonialkrig och apartheid till hövdingsonen Mandela. Läs även om Stillahavskrigets mest avgörande strid, slaget vid Midway – och om inkvisitionens närgångna snokande under medeltiden.

Tjugo sidors tema om Sydafrikas historia!

I år kan Sydafrika fira inte mindre än fyra jubileum. För 350 år sedan erövrades södra Afrika av holländska bönder, som fick kämpa mot regionens extrema klimat och krigiska invånare. För 100 år sedan gjorde den skoningslösa jakten på guld och diamanter att Storbritannien kastade sig ut i ett brutalt krig mot boerna. För 60 år sedan införde landet ett av historiens mest rasistiska system: apartheid – och för 20 år sedan släpptes hövdingsonen Nelson Mandela fri efter 26 år i fängelse. Han skapade fred i det resursrika landet.

Slaget vid Midway skulle krossa USA:s flotta

I juli 1942 seglade en stark japansk slagstyrka mot ögruppen Midway för att locka resterna av USA:s flotta i en fälla. Amerikanska kodknäckare hade dock avslöjat planen, och US Navy var klar med en jämbördig styrka, när helvetet bröt ut i Stillahavskrigets mest avgörande slag.

Närgånget snokande under medeltiden

”Med prästen är det i sin ordning, men du skall inte ha några andra män”, förmanade en bonde på 1300-talet sin fru, som låg med byns präst. Dessa intima detaljer från medeltidens vardagsliv har bevarats tack vare en nitisk biskop, som i jakten på kättare frågade om ALLT – och skrev ned allting. Därefter försvann de digra förhörsprotokollen i Vatikanens arkiv i mer än 500 år…

Och mycket mer…

Följ även med på historiens värsta racerlopp 1903, och läs berättelsen om planet med Uruguays rugbylag, som 1972 nödlandade i Anderna. De överlevande ställdes inför ett extremt val: om de ville äta av de döda eller dö av svält.