Efter hand som krigslyckan vände blev Hitler alltmer inåtvänd, vilket figuren i Madame Tussauds vaxkabinett i Berlin återger väldigt väl. 

© Shutterstock, Getty Images

Varglyan: Livet i bunkern knäckte Hitler

Hitler tillbringade över 800 dagar i sitt hemliga högkvarter – Varglyan. Där höll han sina generaler i korta tyglar och ledde offensiven mot Sovjetunionen. Men livet i Varglyan tog hårt på Hitler, och snart såg han fiender överallt.

8 augusti 2019

Fältmarskalk Wilhelm Keitel är i juli 1944 på väg mot Tysklands östligaste avkrok. Som alltid, när Hitlers närmaste militära rådgivare flyger till Varglyan, tittar han ut genom rutan och söker av marken med blicken. 

Under honom breder ett täcke av skog ut sig så långt ögat når, men fältmarskalken sitter inte och njuter av synen av den orörda naturen. I stället fördriver han tiden med den harmlösa leken: hitta Hitlers högkvarter.

Till skillnad från fientliga spaningsplan vet Keitel dessutom var han ska leta, för Varg­lyan ligger i en skog åtta kilometer öster om staden Rastenburg i Ostpreussen.

Enorma betongbunkrar, vägar och en tågperrong borde vara svåra att dölja, men inte heller den här gången får Keitel ens en skymt av Hitlers högkvarter.

Någonstans under fältmarskalkens flygplan vankar Hitler rastlöst runt i Varglyan, medan sommarvärmen, malariamyggor och motgångar långsamt kväver hans livslust. 

Under sina drygt ­åttahundra dagar i Varglyan förvandlas Nazitysklands starke man från en karismatisk och inspirerande ledare till en nedbruten och desillusionerad galning. 

Den italienske diktatorn Benito Mussolini besökte flera gånger Hitler i Varglyan.

© Imageselect

Om du går till kiosken och köper det nya numret av VÄRLDENS HISTORIA bjuder vi på en rundtur i Hitlers hemliga bunker. Du får alla detaljer om Hitlers liv på Varglyan och en detaljerad rekonstruktion av hur rummen var inredda.

Du kan också teckna en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA. Då får du dessutom fyra unika digitala specialnummer om andra världskriget – direkt i din inkorg.

När du prenumererar på VÄRLDENS HISTORIA får du:

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA – Nordens bästa historietidskrift. I ditt första nummer får du historien om Hitlers tillvaro i Varglyan
  • Fyra unika digitala specialnummer om ANDRA VÄRLDSKRIGET
  • Trådlösa in-ear-hörlurar med aktiv brusreducering
  • Fri tillgång till VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv – där du kan läsa de senaste tolv numren av tidskriften

Kanske är du intresserad av...