Nytt nummer: Stalins stora bluff

Nästa stora ryska offensiv sker i Ukraina, konstaterar Hitlers generaler sommaren 1944. Det får Stalin att gnugga händerna. Hans enorma avledningsmanöver har fungerat, och nu står 1,6 miljoner man redo för ett överraskningsanfall, som ska krossa fienden en gång för alla.

4 januari 2018

Nytt nummer av VÄRLDENS HISTORIA ute nu!

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

I det senaste numret av VÄRLDENS HISTORIA kan du bland annat läsa:

”Stryparrånarna härjar i London!”

En våg av brutala rån plågar London i mitten av 1800-talet. Pressen skriver flitigt om överfallen och underblåser rädslan, så stadens invånare balanserar på panikens rand. Allt fler offer kan berätta om förbrytare som hållit dem i ett stryptag och tömt deras fickor. Polisen famlar emellertid i mörkret.

Filip den girige fick aldrig nog

Kung Filip IV av Frankrike älskade pengar mer än något annat. I sin jakt på nya sätt att fylla sin skattkammare drog han sig inte för något. När Filip år 1307 uttömt alla möjligheter föll hans blick på Tempelherreorden – kyrkans rikaste orden.

Inte prenumerant? Köp tidningen här:

Enhörningen – vikingarnas stora bluff

I århundraden tjänar vikingarna och deras efterföljare enorma summor på att sälja horn från enhörningar. Ingen har någonsin sett fabeldjuret, men det påstås att varelsens långa, spiralvridna utväxt i pannan kan bota sjukdomar och rena vatten. Även små bitar av hornet kostar en förmögenhet.

Stalins hämnd - på Hitler

De tyska generalerna utgår från att nästa stora anfall sker i Ukraina, så sommaren 1944 för de fram sina bästa pansardivisioner. Stalin är nöjd: Hans avledningsmanöver har fungerat – och i det fördolda samlar han 1,6 miljoner soldater för ett förkrossande angrepp mot Vitryssland. Innan tyskarna inser sitt misstag har fällan slagit igen.

Få VÄRLDENS HISTORIA i brevlådan

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

Kanske är du intresserad av...