Nytt nummer: Slavarmé tog kalifen som gisslan

Mellanösterns kalifer litade inte på sina lokala styrkor. Lösningen var att bygga upp en elitarmé av turkiska otrogna, som i teorin var blint lojala. Kaliferna misstog sig dock. Snart var härskarna fångar i sina egna palats, där slavsoldaterna bestämde allt. Läs hela historien i det nya numret av VÄRLDENS HISTORIA!

20 september 2018

Nytt nummer av VÄRLDENS HISTORIA ute nu!

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

I det senaste numret av VÄRLDENS HISTORIA kan du bland annat läsa:

Indianer ritade gåtfulla streck i ökensanden: SOS till gudarna

Ett virrvarr av mystiska figurer och kilometerlånga streck har skrapats fram i den snustorra öknen vid Perus kust. I decennier har forskarna försökt förstå vad de 2000 år gamla teckningarna betyder – nu har de kommit fram till att nascalinjerna måste ha fungerat som kultplatser, där invånarna träffades för att be gudarna om livgivande vatten.

Slavarmé håller kalifen som gisslan

Mellanösterns kalifer litade inte på sina lokala soldater. Lösningen var att bygga upp en elitstyrka av turkiska otrogna, som i teorin var blint lojala. Planen slog dock slint. Snart var kaliferna fångar i sina egna palats, medan slavsoldaterna bestämde allt.

Inte prenumerant? Köp tidningen här:

  • Köp tidskriften i butiker i hela landet för 71:90 kronor.
  • Beställ en prenumeration – få till exempel 4 nummer för endast 99 kronor.
  • Som prenumerant kan du läsa hela numret i vårt digitala magasin.

Flyganfall hjälpte dödsdömda motståndsmän: Bombade ut i frihet 

Fängelset i den nordfranska staden Amiens är i februari 1944 proppfullt med motståndsmän. Tyskarna har dömt flera av dem till döden, och i desperation bönfaller fransmännen britterna att bomba fängelset, så att fångarna ska kunna komma ut. Fritagningsoperationen blir en av krigets djärvaste. 

Kanske är du intresserad av...