Nytt nummer: Kemiska vapen spred skräck under antiken

De mötte döden på ett fruktansvärt vis – de nitton romerska soldater som fångats i ett belägrat ökenfort i Mellanöstern. Deras brända kvarlevor hittades 1920, och i decennier var deras död en gåta. Tills en brittisk arkeolog tittade på de gamla utgrävningarna med nya ögon.

2 november 2017

Nytt nummer av VÄRLDENS HISTORIA ute nu!

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

I det senaste numret av VÄRLDENS HISTORIA kan du bland annat läsa:

Albert Speer byggde Hitlers drömmar

Tysklands nye rikskansler Adolf Hitler tog 1933 den unge arkitekten Albert Speer under sina vingar. De båda männen fann snart varandra, och snart var Speer igång med att förverkliga Hitlers dröm om det nazistiska tusenårsriket – med gigantiska byggnader i sten och marmor.

SE UPP - skattmasen kommer!

Skatt på urin, bröst och eldstäder. Kungar och regeringar har tagit till alla knep för att försöka tvinga pengar från sina befolkningar. Varhelst skatteindrivarna kom möttes de emellertid av uppror och bittert motstånd.

Försvararna omkom i mörkret

Arkeologisk gåta: Fyndet av en tunnel full med brända romerska soldater har förbryllat forskare i årtionden. Romarna belägrades av sasaniderna, som med alla knep försökte tränga in i garnisonsstaden Dura-Europos. Till slut stod endast nitton man i vägen. Vad var det som hände då?

Gyllene horden krossade Europa

Europas starkaste arméer var helt maktlösa, när mongolerna på 1200-talet vällde in över kontinenten.

I Östeuropa tog mongolerna i Gyllene horden över makten och isolerade befolkningarna från de västra delarna av Europa i 350 år.

Kanske är du intresserad av...