Nytt nummer: Karthago – antikens bortglömda metropol

Med sin enorma hamn och 500000 invånare var feniciernas huvudstad Karthago det självklara centrumet för Medelhavets handel under antiken – till stor frustration för rivalen Rom. Följ med på en stadsvandring i en bortglömd metropol, där man offrade barn och älskade att äta grillat hundkött.

13 april 2017

Nytt nummer av VÄRLDENS HISTORIA ute nu!

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

I det senaste numret av VÄRLDENS HISTORIA kan du bland annat läsa:

Pest eller kolera?

Att välja mellan pest och kolera är i dag ett talesätt, som beskriver valet mellan två lika obehagliga möjligheter. Frågan är dock vilken av sjukdomarna du borde välja, om frågan ska tas bokstavligt? VÄRLDENS HISTORIA har undersökt sjukdomarnas historia och ger dig svaret här i artikeln.

De allierade invaderar Sicilien

På eftermiddagen den 9 juli 1943 stävar 2500 allierade krigsfartyg ut från den nordafrikanska kusten. Ombord finns 160000 amerikanska, brittiska och kanadensiska soldater. Under generalerna George S. Patton och Bernard Montgomery har de ett gemensamt mål: Medelhavets viktigaste ö ska erövras.

Få VÄRLDENS HISTORIA i brevlådan

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

Karthago - antikens glömda metropol

Med sin enorma hamn och 500000 invånare var feniciernas huvudstad Karthago det självklara centrumet för Medelhavets handel under antiken – till stor frustration för rivalen Rom. Följ med på en stadsvandring i en bortglömd metropol, där man ägnade sig åt barnoffer och älskade att äta grillat hundkött.

Alla pratade om vädret

Frost förebådar vår, en varm maj ger dålig skörd och kycklingar kan förutsäga regn. Innan det fanns meteorologer och vädersändningar att tillgå försökte människor förutspå vädret. Små tecken i naturen lästes av. De stämmer förvånansvärt ofta.

Kanske är du intresserad av...