Nytt nummer: Jerusalem är religionernas eviga slagfält

Kullen i Jerusalems gamla stad upptar inte mer än en halv kvadratkilometer, men dess betydelse är enorm. Judar, muslimer och kristna har i flera hundra år kämpat om Tempelberget, som de alla gör anspråk på. Tempel har jämnats med marken, korståg har förts för att erövra platsen, och i dag dör hundratals varje år i kampen om det heliga berget.

14 december 2017

Nytt nummer av VÄRLDENS HISTORIA ute nu!

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

Stenar, stolar och sopor flyger genom luften mot de israeliska säkerhetsstyrkorna, när de torsdagen den 28 september år 2000 eskorterar den israeliske oppositionsledaren Ariel Sharon ned från Tempelberget i Jerusalem. 

Soldaterna väljer att använda tårgasgranater och gummikulor för att skingra den rasande palestinska folkmassan.

En kort stund tidigare har Sharon från Tempelplatsen förkunnat: ”Tempelberget är i våra händer, och det kommer att förbli i våra händer. Tempelberget är judendomens heligaste plats, och det är varje judes rätt att besöka det”.

Uttalandet provocerar Jerusalems muslimska invånare, och dagen därpå kastar en grupp unga palestinier sten mot de bedjande vid Klagomuren, en av judendomens heligaste platser. 

Israeliska säkerhetsstyrkor svarar med skarpa skott och dödar fyra unga män. Därmed eskalerar ett nytt palestinskt uppror mot staten Israel – andra intifadan.

Under de följande fem åren sätter ­Israel in stridsvagnar och helikoptrar, medan de palestinska rebellerna svarar med stenar och självmordsbomber.

De våldsamma sammanstötningarna är emellertid inget nytt på Tempelberget. Kullen mitt i Jerusalem är förmodligen historiens mest omstridda område. 

Tre världsreligioner – judendomen, kristendomen och islam – har i mer än två årtusenden kämpat bittert om rätten till den lilla fläcken mark.

>> Du får hela historien om Tempelberget i det nya numret av VÄRLDENS HISTORIA – skynda dig iväg och köp det

Världssamfundet erkänner inte Jerusalem som Israels huvustad

År 1967 erövrade Israel östra Jerusalem i en blixtsnabb offensiv – sexdagarskriget, varpå Tempelberget för första gången sedan korsfarartiden inte längre var muslimskt. 

Världssamfundet erkänner emellertid inte territoriella förändringar som uppnåtts genom krig, så både palestinier och israeler gör fortfarande anspråk på berget.

I november 2017 meddelade den amerikanske presidenten Donald Trump att han erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, och att han planerar att flytta dit den amerikanska ambassaden från Tel Aviv.

I dag försöker utövare av den judiska, den muslimska och den kristna tron samsas om den heliga platsen. Sammanstötningar mellan palestinier och israelsk polis på själva Tempelberget har emellertid – hittills – kostat cirka 100 människor livet under 2017.

Kanske är du intresserad av...