Nytt nummer: Första världskriget var katastrofen som förändrade världen

Första världskriget krävde 22 miljoner människoliv och fick avgörande betydelse för eftervärlden. De fyra åren av helvete krossade imperier, gav upphov till nya vapen och präglade generationer. Kriget som skulle sätta stopp för alla krig ledde till en ny tragedi: andra världskriget.

2 november 2018

För hundra år sedan tystnade ­vapnen i historiens dittills värsta krig. Till slut kunde lugnet sänka sig över de sönderskjutna slag­fälten och ­förlusterna kunde sammanställas. 

Cirka nio miljoner liv hade ryckts bort i ett blodbad, som varit möjligt enbart med teknikens hjälp. Första världskriget förändrade inte enbart vapnen dramatiskt utan fick avgörande konsekvenser för resten av seklets konflikter i Mellanöstern­, i stormakternas ­kolonier och i Europa. 

För trots ­vapenvilan mellan ­krigets parter blev freden bara en kortvarig frist. Fredsavtalet i Versailles utgjorde i själva verket fröet till nästa krig, som blev så brutalt och omänskligt att det helt satte första världskriget i skuggan. 

Detta nummer ägnar vi åt kriget som nästan glömdes bort.

- Magnus Bergsten, chefredaktör 

Nytt nummer av VÄRLDENS HISTORIA ute nu!

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

I det senaste numret av VÄRLDENS HISTORIA kan du bland annat läsa:

Tysk stålregn fäller ryssarna

I augusti 1914 marscherar 420000 ryssar in i Ostpreussen. Tyskarna är i numerärt underläge, men till skillnad från tsarens styrkor är de förberedda på krig av ett modernt slag. Ett finmaskigt nät av järnvägar, kulsprutor och spanande ögon ska säkra segern.

Zeppelinare förde "Guds straff" till England

Storbritanniens krigsförklaring mot Tyskland blev början på en ny form av krigföring. I rockärmen hade tyskarna nämligen ett supervapen – gigantiska luftskepp, som med tonvis av bomber ska terrorisera den brittiska befolkningen och tvinga britterna att kapitulera på rekordtid.

Freden slet Tyskland i stycken

Världskriget var en katastrof för tyskarna. När det slutar är mer än två miljoner döda och landet är utarmat. Med nederlaget följer dock inget lugn. Befolkningen gör uppror, medan en liten grupp politiker försöker hålla ihop nationen. Till sin enda hjälp har de en kvarts miljon hemförlovade frontsoldater, som ropar på hämnd.

Kanske är du intresserad av...