Nytt nummer: Den sanna historien om de första judarna

Tack vare Gamla Testamentet är judarnas äldsta historia världens kanske bäst kända. Ju mer arkeologerna gräver i historien, desto tydligare blir det dock att uppkomsten av den första judiska nationen har många fler aspekter än man trott.

20 september 2017

Nytt nummer av VÄRLDENS HISTORIA ute nu!

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

I det senaste numret av VÄRLDENS HISTORIA kan du bland annat läsa:

Verklighetens Band of Brothers

USA:s fallskärmssoldater var andra världskrigets bäst utbildade soldater. De tränade på att hoppa bakom fiendens linjer och bekämpa en numerärt överlägsen fiende med lätta vapen. Under D-dagen och i Ardennerna bevisade 140 soldater från Easy Company att de var män av det rätta virket.

Få VÄRLDENS HISTORIA i brevlådan

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

Tågrånare: Präriens okrönta hjältar 

I slutet av 1800-talet rullar mänger av tåg genom USA. Järnvägen ägs av stenrika män utan skrupler, så många nybyggare är ganska nöjda när brottslingar systematiskt börjar plundra tågens värdefulla försändelser

De första judarna

Trots Gamla Testamentets berättelser har historikernas faktiska kunskaper om de tidigaste judarna länge varit begränsade. Efter årtionden av arkeologiska utgrävningar har forskarna dock lyckats komma ett stort steg närmare sanningen om Guds okända folk.

Jakten på jordens form

Europas vetenskapsmän är på 1700-talet splittrade mellan två teorier: Den ena sidan hävdar att jorden har formen av en citron; den andra tror att jorden snarare liknar en apelsin. Svaret ska en fransk-spansk vetenskaplig expedition ta reda på. Forskarna får uthärda sju års strapatser och bestiga mängder av toppar i Anderna, innan de kommer fram till svaret.

Inte prenumerant? Köp tidningen här:

Kanske är du intresserad av...