Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Om varldenshistoria.se - Nytt nummer

Nummer 6, 2010

Du får den stora strategikartan över "Operation Weserübung": Så invaderades Norge och Danmark. Möt också de pionjärer med skalpell som grundlade den moderna läkarvetenskapen – och närstudera stridsvagnen med fyra ben: krigselefanten.

Stor strategikarta

Sista delen av serien "Norden i krig" detaljgranskar Norges fall. År 1940 ger sig Hitler in på en farlig kraftmätning med Storbritannien och Frankrike. Under invasionen av Norge möter tyskarna motstånd i Narvik, där allierade styrkor landstigit. Efter en månads strider är tyskarna redo att fly hem genom Sverige, men de allierade har gett upp: Churchill ger segern åt tyskarna.

Under kniven

Fyra män förvandlade kirurgin från ett simpelt hantverk till en modern vetenskap för specialister. Möt bland andra Andreas Vesalius, den unge medicinstudenten som på 1500-talet lade grunden till den moderna anatomin genom sina studier av ruttna lik. Möt också Joseph Lister, den skotske läkaren som på 1800-talet upptäckte att bakterier kan bekämpas på kemisk väg. Den samtida uppfattningen var annars att "små varelser i luften verkligen inte kan döda en människa".

Stridsvagn på fyra ben

På 500-talet f.Kr. introducerade indierna ett nytt, skräckinjagande vapen på slagfältet: krigselefanten. Det tunga djuret fungerade som en levande stridsvagn och tvingade in världens krigsmakter i en ovanlig kapprustning. Bruket av krigselefanter spred sig till bl.a. Europa, och djuren användes på slagfältet ända fram till 1800-talet i t.ex. Burma och Vietnam.

Läs också:

Nytt nummer

Skoningslösa nazister jämnade Nordnorge med marken

3 minuter
Nytt nummer

Hitlers förklädda soldater var USA:s värsta mardröm

3 minuter
Nytt nummer

Världens Historia nummer 8 / 2010

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj