Nummer 6, 2010

Du får den stora strategikartan över "Operation Weserübung": Så invaderades Norge och Danmark. Möt också de pionjärer med skalpell som grundlade den moderna läkarvetenskapen – och närstudera stridsvagnen med fyra ben: krigselefanten.

Stor strategikarta

Sista delen av serien "Norden i krig" detaljgranskar Norges fall. År 1940 ger sig Hitler in på en farlig kraftmätning med Storbritannien och Frankrike. Under invasionen av Norge möter tyskarna motstånd i Narvik, där allierade styrkor landstigit. Efter en månads strider är tyskarna redo att fly hem genom Sverige, men de allierade har gett upp: Churchill ger segern åt tyskarna.

Under kniven

Fyra män förvandlade kirurgin från ett simpelt hantverk till en modern vetenskap för specialister. Möt bland andra Andreas Vesalius, den unge medicinstudenten som på 1500-talet lade grunden till den moderna anatomin genom sina studier av ruttna lik. Möt också Joseph Lister, den skotske läkaren som på 1800-talet upptäckte att bakterier kan bekämpas på kemisk väg. Den samtida uppfattningen var annars att "små varelser i luften verkligen inte kan döda en människa".

Stridsvagn på fyra ben

På 500-talet f.Kr. introducerade indierna ett nytt, skräckinjagande vapen på slagfältet: krigselefanten. Det tunga djuret fungerade som en levande stridsvagn och tvingade in världens krigsmakter i en ovanlig kapprustning. Bruket av krigselefanter spred sig till bl.a. Europa, och djuren användes på slagfältet ända fram till 1800-talet i t.ex. Burma och Vietnam.