Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Om varldenshistoria.se - Nytt nummer

Nummer 4, 2010

Möt Nordens nazister och följ vikingarnas bosättningar på den amerikanska kontinenten – 500 år före Columbus. Läs även om hur tredje världskriget var nära att bryta ut under Kubakrisen – och hitta rätt i Neros Rom.

Vikingarnas nya världsdel

I det nya numret av Världens Historia kan du läsa om hur vikingarna blev amerikaner. På 1960-talet fann norska amatörarkeologer det slutgiltiga beviset för att vikingarna hade varit i Amerika 500 år före Columbus. Sedan dess har arkeologer tålmodigt undersökt hur nordborna klarade sig i det vindpinade Nordamerika. Läs berättelsen om vikingarnas jakt på päls och virke, och om deras export av skinn och horn till de europeiska furstehusen.

Gutenberg, Nordens nazister och slaget vid Kadesh

Läs också om hur guldsmeden Johan Gutenberg splittrar Europa. Gutenbergs press kunde på kort tid trycka en bok, som det tidigare hade tagit månader att kopiera för hand. Nu kunde Vatikanens motståndare blixtsnabbt sprida sitt budskap. Och det uppfattades. Kyrkan och Europa delades i två.

Läs fjärde avsnittet av serien ”Norden I krig”, i vilket Adolf Hitlers nordiska meningsfränder drömmer om ett nazistiskt paradis i Norden. Ljudet av stöveltramp från heilande människomassor uteblev dock, eftersom partiledarna med Führer-ambitioner aldrig fick någon politisk makt.

I det gamla Egypten var Ramses II hårt pressad av hettiterna, som tog över allt fler av Egyptens områden i Mellanöstern. Ramses beslutar sig för att erövra det bördiga Syrien, men faraon begår ett strategiskt fel och sprider ut sina styrkor – och står plötsligt nästan ensam mot 500 hettitiska stridsvagnar. Läs den dramatiska historien om slaget vid Kadesh.

Historietestet

Testa dina kunskaper om pest och farsoter i det nya numret av Världens Historia. Få tre ledtrådar till en pestdrabbad stad.

Burköl

”Fråga historikerna” sätter årtal på världens första öl på burk – och presenterar historiens värsta seriemördare.

Läs också:

Nytt nummer

Nummer 3, 2010

2 minuter
Nytt nummer

Välkommen till Världens Historia nr 7

2 minuter
Nytt nummer

Välkommen till Världens Historia nr 6/2012

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj