Nummer 3, 2010

Läs om slaget vid Gettysburg, historien bakom färgen blå och sexdagarskriget i Israel. Följ med när romarna bygger storstaden Londinium, och hör hur Portugal besegrade världshaven.

London var en stad i provinsen

I det nya numret av Världens Historia kan du läsa om byhålan Londiniums väg till storslagen huvudstad. Staden anlades av kejsar Claudius för snart 2000 år sedan, och var ursprungligen tänkt bara som ett militärläger. Romarna fick dock snabbt ambitioner: staden skulle övertyga de barbariska britterna om civilisationens fördelar: badhus, toaletter och amfiteatrar med gladiatorstrider. Nästa gång du besöker London kan du leta efter spåren efter romartiden – se hur du ska leta i det nya numret av Världens Historia.

Sexdagarskriget, Portugal och svensk järnmalm

Läs även om Israels överraskningsanfall, som på sex dagar besegrade araberna. Under Operation Focus krossade israeliska stridspiloter det egyptiska flygvapnet och banade väg för en invasion.

I Portugal skapade en sjöfartsskola historiens skickligaste upptäcktsresande. Med våghalsighet och skicklighet betvingade de världshaven och grundade historiens första världsomspännande kolonialrike.

Få även tredje avsnittet av serien ”Norden i krig”, i vilket järnmalmen i Kiruna blir ’det svenska guldet’. Sverige drabbades av en malmrush, då råvaran i den svenska vildmarken blev en eftertraktad vara på världsmarknaden. Gruvan i Kiruna visade sig bli avgörande för Adolf Hitlers krigsplaner.

Färgernas kamp

I århundraden var rött maktens färg, men från 1100-talet tog blått över. Färgen uppskattades av kungar, och populariserades av Jungfru Maria, pesten och den franska revolutionen. Läs historien i det nya numret.

Var Hitlers mustasch trendig?

”Fråga historikerna” berättar bland annat om 1920-talets skäggmode i Tyskland – och svarar på den stora frågan huruvida romarna bar underkläder...