Medan de allierade gick iland i Normandie hade franska motstånds­kämpar fullt upp. När de cirka 160 kilo tunga ­behållarna landat behövde de hämtas snabbt, innan tyskarna ­hittade landningsplatsen.

© Getty Images & Osprey Publishing

Modiga motståndskämpar banade vägen för D-dagen

För 75 år sedan invaderade de allierade Normandie och förändrade andra världskriget för alltid. Slutsegern hade dock inte varit möjlig utan de tusentals franska motståndsmän som satte livet på spel för att hindra och förstöra den tyska krigsmaskinen.

16 april 2019 av HISTORIE

Den 5 juni 1944 tränar den franske cykelstjärnan Guillaume Mercader längs kusten i Normandie. Idrottsstjärnan har genom sina vänner inom Gestapo fått tillåtelse att cykla tätt intill tyskarnas hemliga försvarsanläggningar. De tyska soldaterna i betongbunkrarna vinkar glatt åt den framåtböjde fransmannen, när han cyklar förbi.

Vad tyskarna inte vet är att fransmannen i tre år har rapporterat allt han ser direkt till Storbritannien, där de allierade har använt informationen när de planerat världens största landstigningsoperation – D-dagen.

>> Uppmärksamma jubileet och bli Historia-prenumerant med ett digitalt särtryck om D-dagen

Samma kväll får Mercader ett kodat meddelande. Det avslöjar det som han har väntat på i månader. Den allierade invasionen av Normandie är nära förestående. I månskenet samlar han sin motståndsgrupp av nittio personer. Tillsammans med de 50000 andra männen och kvinnorna i La Resistance ska han nu inleda den slutgiltiga, blodiga striden mot tyskarna.

Franska motståndskämpar hjälpte allierade soldater att rensa ut de sista motståndsfickorna i Paris.

© Imageselect

I sommar är det 75 år sedan 175000 brittiska, amerikanska och kanadensiska soldater invaderade stränderna i Normandie i en kapplöpning med döden och ändrade krigets gång.

De allierades slutgiltiga seger hade emellertid inte varit möjlig utan de tusentals franska motståndskämpar som riskerade livet för att sabotera och förstöra för tyskarnas krigsmakt.

På VÄRLDENS HISTORIA uppmärksammar vi jubileet genom att ge dig hela historien om dessa okända hjältar, som sprängde järnvägar, rånade banker och förde gerillakrig mot tyskarna.

Vill du vara med och uppmärksamma jubileet?

Men det är inte allt ... Om du beställer nu får du utan extra kostnad vårt stora digitala specialnummer om D-dagen som en del av vårt jubileumserbjudande.

I det kan du läsa om bland annat krigets största bluff, då påhittade arméer med uppblåsbara stridsvagnar lurade tyskarna, så att de vände blicken från stränderna i Normandie.

Du kommer givetvis även tätt inpå striderna i den blodiga dödszonen Omaha Beach. Minut för minut följer vi ögonvittnen på både amerikansk och tysk sida, som kämpar för att överleva, medan kulor och granater viner runt öronen på dem.

Om du beställer jubileumserbjudandet får du ...

  • Två nummer av Sveriges bästa historietidskrift: VÄRLDENS HISTORIA
  • Direkt tillgång till det digitala specialnumret ”D-dagen – landstigningen i Normandie”
  • VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv – direkt online-tillgång till de senaste tolv numren av tidskriften
  • Valfri bonus – urvalet hittar du här

Du får hela paketet för endast 59:50 kronor – oavsett vilken välkomstbonus du väljer!

Kanske är du intresserad av...