Historia nr 11 har kommit ut

Möt historiens mest framgångsrika jaktflottilj, tyskarnas Jagdgeschwader 52, följ slaget vid Hastings som år 1066 avgjorde Englands öde – och se 185 års bästa bilder ur fotografiets historia.

Luftduell på östfronten

Jagdgeschwader 52 är historiens mest framgångsrika jaktflottilj. Med dödande effektivitet sköt piloterna under det andra världskriget ned mer än 10000 sovjetiska flygplan, när ryssarna satsade allt på att krossa de tyska flygaressen. De bästa av de tyska piloterna hade vardera vunnit mer än 300 segrar – och överlevt ett dussin nedskjutningar och nödlandningar.

1066 blev Englands ödesår

Hertig Vilhelm av Normandie seglade på hösten 1066 över Engelska kanalen med en invasionsstyrka av bågskyttar och riddare. Snart tvingades den engelske kungen kämpa för sitt liv, när ett av historiens mest avgörande slag bröt ut vid byn Hastings. Följ slaget på kartor och teckningar.

185 års jakt på det perfekte fotot

Under årtusenden arbetade konstnärer i dagar eller veckor för att skapa en bild av verkligheten. Så kom fotografiet. Med ens blev det möjligt att frysa ögonblicket. Uppfinnare och ingenjörer förbättrade ständigt det nya mediet, och snart kom kameran med i krig, till månen och ända in i fostret.

Och mycket mer ..

Läs också om Trojas återfödelse, den franska straffkolonin Djävulsön och vår rebelliska drottning Kristina, som sommaren 1654 gav upp tronen.