Den irländsk-kanadensiska tv-serien Vikings handlar om sagohjälten
Ragnar Lodbrok och hans söner. Mycket är dock taget från andra vikingar. 

© Hbonordic.com

Fantasi eller fakta: den sanna historien bakom tv-serien Vikings

Vi väntar spänt på sjätte säsongen av tv-serien Vikings, som ska ha premiär till hösten. Den nya säsongen kommer garanterat att ge upphov till nya frågor om vikingatiden – vi har därför undersökt seriens mest avgörande ögonblick, så att du kan få den verkliga historien.

22 mars 2019

Tycker du om tv-serien Vikings – eller är du bara tokig i vikingar?

Då kan du just nu lära dig mer om båda delar. VÄRLDENS HISTORIA har nämligen undersökt inte mindre än nitton avgörande ögonblick i tv-serien och den verkliga historien bakom dem – och du kommer garanterat att bli överraskad. 

Har du till exempel koll på om ...

 • ... blodörn användes som ett smärtsamt dödsstraff?
 • ... språket i tv-serien faktiskt talades under vikingatiden?
 • ... placeringen av Ragnar Lodbroks huvudstad ”Kattegatt” är påhittad?

Allt detta och mer därtill avslöjar vi i nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA, men du får ett exklusivt smakprov här:  

Offrade vikingarna varandra till Oden?

I tv-serien i säsong ett vill Ragnar Lodbrok offra sin kristna träl Athelstan, men han behagar inte gudarna. I stället går vikingen Leif frivilligt med på att offras.

Vikingen Leif låter sig offras till Oden och Tor i säsong ett. 

© Hbonordic.com

Inga fynd eller skriftliga källor ty­der emellertid på att vikingarna offrade sina egna. Djur offrades regelbundet till asatrons gudar, och det hände att trälar fick offra livet för att blidka Oden och Tor. Arkeologerna har hittat ­vikingar som begravits tillsammans med bakbundna och dödade trälar.

>> Exklusivt erbjudande: Bli prenumerant på Nordens största HISTORIE-tidskrift, så får du det digitala specialnumret ”Historiska TV-SERIER” i dag

Den arabiske resenären Ibn Fadlan stötte omkring år 922 på vikingar vid floden Volga i Ryssland, och de var i färd med att offra:

”När en av deras hövdingar dött säger hans familj till hans trälkvinnor och tjänare: Vem av er vill dö tillsammans med honom? Då säger en av dem ’jag’. De flesta som gör detta är trälkvinnor”, skrev Ibn Fadlan. 

Lär dig ännu mer om vikingatiden nu

För att få hela historien bakom tv-serien Vikings har vi rådfrågat experter, granskat de gamla sagorna, dykt ner i forskningen och tittat på arkeologiska fynd.

I nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA avslöjar vi vad vi kommit fram till. Som prenumerant får du som en av de första tillgång till den sanna historien bakom Vikings.

Inte nog med det – du får även vårt helt nya digitala specialnummer ”Historiska TV-SERIER”, där du kan frossa i artiklar om historien bakom tv-serierna:

 • Band of Brothers
 • Game of Thrones
 • Narcos
 • Downton Abbey
 • Mad Men

Därför ska du bli prenumerant i dag

Just nu har vi satt ihop ett extra bra prenumerationspaket till dig som älskar historiska tv-serier. Som prenumerant kan du se fram emot:

 • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA – ditt första nummer är fullt med avslöjanden om den verkliga historien bakom tv-serien Vikings. 

 • ”Historiska TV-SERIER” – ett digitalt specialnummer, där du får reda på bakgrunden till fem klassiska tv-serier. 

 • VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv – direkt online-tillgång till de senaste tolv numren av tidskriften.

 • Valfri bonus – vi föreslår dessa läckra Hi-fi-hörlurar med Bluetooth.  

Allt detta får du för bara 99:50 kronor – det är en besparing på 1042 kronor! 

SLÅ TILL NU

Kanske är du intresserad av...