Sabel, värja eller pistol? I 1700- och 1800-talets Storbritannien var gentlemän tvungna att välja vapen och försvara sin heder. 

© Mammoth Screen Limited

Duell i Hyde Park slutade i groteskt blodbad

Många gentlemän betraktade dueller med värja som ett förfinat sätt att lösa konflikter på. Men alla sådana illusioner brast en kall novembermorgon år 1712 – mitt i Londons Hyde Park.

8 april 2019 av Jannik Petersen

En kall novembermorgen 1712 stod två gentlemän redo för en duell med värja, när detta i mångas ögon förfinade sätt att lösa konflikter på tog en oväntad vändning. 

Mitt i Londons Hyde Park kastade baron Mohun sig nämligen frustande av ilska över rivalen hertig Hamilton. Deras vrål och ljudet av stål mot stål lockade snabbt till sig många åskådare, som chockade såg hur Mohun fick ena armen och ljumsken genomborrad.

Trots att blodet färgade gräset rött kämpade baronen vidare som om inget hade hänt.

Skandalös tvekamp förändrade allt

Plötsligt gjorde både baronen och hertigen ett desperat utfall mot varandra. Hamilton genomborrade sin motståndare med så stor kraft att klingan på hans värja gick tvärs genom Mohun och hejdades först när parerbyglarna stötte mot kroppen.

Dödligt sårad kände Mohun hur knäna vek sig under honom, men innan baronen föll grep han om klingan på sin egen värja och högg Hamilton i bröstet.

Och värre blev det. Mycket värre. Uppgörelsen mellan baronen och hertigen fick ett så skandalöst slut att den kom att prägla de följande hundra årens dueller i Storbritannien.

I nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA får du hela berättelsen om Mohun, Hamilton och duellernas tid, och i samband med det har vi givetvis satt ihop ett bra erbjudande till dig. 

Fega usling! Dra ditt vapen

Om du tecknar en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA får du även det digitala specialnumret ”Fega usling! Dra ditt vapen” på köpet. 

I det kan du läsa om Wyatt Earps duell i staden Tombstone, om vikingarna som försvarade släktens heder och om medeltidens bisarra tvekamper, då män fick stå i en grop om de duellerade mot kvinnor.

Det betyder att om du tecknar en prenumeration får du: 

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA – där du naturligtvis får hela historien om den brutala duellen.

  • ”Fega Usling! Dra ditt vapen” – ett digitalt specialnummer om historiens vildaste dueller. 

  • VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv – direkt online-tillgång till de senaste tolv numren av tidskriften.

  • Valfri bonus – vi föreslår dessa läckra Hi-fi-hörlurar med Bluetooth.

Allt detta får du för endast 99:50 kronor – det är en besparing av 1042 kronor!

SLÅ TILL NU

Kanske är du intresserad av...