Egypten är ett försvagat rike när farao Seti I år 1290 före Kristus bestiger tronen. Rikets stora tempel ligger till hälften i ruiner och fiender trycker på från världens alla hörn. 

© Per O. Jørgensen/ Världens Historia & Shutterstock

Bortglömd farao gjorde Egypten stort igen

Egypten låg i ruiner, när Seti I blev farao. På endast tio år återupprättade han rikets status som Medelhavets supermakt. Setis son, Ramses II, tog dock åt sig all äran, och Seti förpassades till glömskan.

13 februari 2019

Skattletaren Giovanni Belzoni kan nästan inte tro sin egen lycka, när han en fredagskväll i oktober 1817 stöter på en dold öppning i Konungarnas dal i Egypten. 

Italienaren säger åt sina arbetare att gräva bort ökensanden, och efter flera dagars arbete når Belzoni en av de innersta kamrarna i den dittills okända faraograven. 

Belzoni hejdar sig, när han står inför en gapande tom sarkofag av alabaster. Locket saknas, och skattletaren har ingen aning om vem som legat i den storslagna kistan. En sak är dock säker – graven måste ha tillhört en mäktig farao.

Seti anlade en enorm grav åt sig själv, eftersom han inte ville sluta som sin far, Ramses I. Fadern lades till vila i en liten, oansenlig grav. 

© Imageselect

Ambitiös farao lyfte Egypten ur ruinerna

Belzoni hade upptäckt den mäktige och ambitiöse faraon Setis grav, men i likhet med gravkammaren hade faraons storhet glömts bort av tiden. 

Farao Seti var nämligen far till farao Ramses II, som regerade Egypten i 66 år – längre tid än någon annan. Historikerna har traditionellt kallat honom ”den store” och gett honom äran för att ha räddat Egypten ur det kaos som Akhenaton orsakade.

Mycket tyder dock på att Ramses II gled snålskjuts på sina företrädares bedrifter – i synnerhet faderns. Så snart Seti var begravd gav Ramses sig i kast med att fullfölja en rad byggnadsverk som Seti påbörjat, och som han nu själv tog åt sig äran för.

I det nya numret kan du även

  • läsa historien om klumpedunsen som blev de tyska ubåtarnas värsta mardröm.
  • komma tätt inpå Wellington, som använde ALLA knep mot Napoleon.
  • få ögonvittnesskildringar av branden som lade hela Chicago i aska.

Slå till nu, och välj själv din bonus!

Om du tecknar en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA just nu får du en valfri bonus på köpet. Vi föreslår vår populäraste prenumerationsbonus – en stöldsäker ryggsäck.

Medan du väntar på ditt första nummer kan du redan nu läsa historierna om Seti, Wellington och de tyska ubåtarnas värsta mardröm i vårt digitala VÄRLDENS HISTORIA-arkiv, som du får tillgång till med det samma.

Kanske är du intresserad av...