Tjuven Jack Sheppard var en folkhjälte under 1700- och 1800-talen. Britterna var tokiga i historierna om hans fräckheter och ständiga flyktförsök.

© Imageselect & Bridgeman Images

Blodigt mord skakade det viktorianska London

Kan litteratur inspirera vanliga människor att begå mord? Den frågan blev britterna tvungna att ställa sig, när aristokraten lord William Russell hittades död med halsen avskuren.

7 mars 2019 av HISTORIE

Husan Sarah Mancer märkte direkt att något var på tok. 

Hon hade gått upp tidigt onsdagen den 6 maj 1840, för hon hade en hektisk dag framför sig i den tidigare parlamentsledamoten lord William Russells hus på Norfolk Street i den fashionabla stads­delen Mayfair i London.

På väg nedför trappan från sin kammare fick hon syn på lord Russels sängvärmare, som låg på golvet utanför dörren till hans sovrum. Sedan såg hon att biblio­teket var i en enda röra – skrivbordet hade flyttats, fyra lådor var öppna, och på golvet låg en massa papper.

Sarah började känna sig orolig, men 72-årige lord Russell hade på äldre dagar blivit tämligen excentrisk och det var långtifrån ovanligt att hans arbetsrum var stökigt.

När Sarah kom ner till bottenvåningen såg hon att husets ­ytterdörr inte var låst. I matsalen låg det ljusstakar huller om buller på golvet, och alla skåp stod vidöppna. Nu började Sarah bli rädd på allvar.

I lord Russells dunkla sovrum öppnade betjänten fönstret till Norfolk Street, medan husan gick fram till sängen. 

Gör som resten av Norden: Slå till nu och fyll din påsk med läsning om brott

Den var delvis dold av ett draperi, som hängde från en baldakin. I ljuset från fönstret såg hon lord Wil­liam Russell. Hans kropp var kall och stel. Det var blod på kudden, på lakanet och på en handduk som täckte hans ansikte.

”My lord! My lord!” utbrast Sarah skräckslaget och rusade nedför trappan och ut på gatan, där hennes skrik och enträgna ringande på grannhusens dörrar väckte större delen av Norfolk Street.

”Larma polisen!” ropade hon till den första person hon stötte på. ”Min herre har mördats!”

Husan fann lord ­William Russell död i sängen. Det var mord.

© Imageselect

Fiktion blev till brutal verklighet

Det förfärliga mordet på lord Russel skakade om hela Storbritannien, men det blev rättegången som på allvar väckte bestörtning i drottning Victorias rike. 

Under rättegången blev det nämligen uppenbart att mördaren inspirerats av en av dåtidens populäraste romaner – Jack Sheppard. Befolkningen krävde en ordentlig förklaring till mordet. När den kom var den emellertid värre än någon hade kunnat föreställa sig. 

Vågar du läsa vidare? Då kan du dyka ner i den fängslande historien om boken som inspirerade till det brutala mordet. Om du tecknar en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA får du nämligen artikeln i ditt första nummer. 

Men det finns mer ryslig läsning att se fram emot. Du får nämligen tillgång till hela 30 sidor med historiska brottsfall i VÄRLDENS HISTORIAs påskkrim-nummer.

Du kan läsa om bland annat:

  • Det mystiska giftmordet på Charles Bravo, där de misstänkta omfattade hustrun, hennes älskare och hushållerskan.
  • Adam Woths internationella brottssyndikat, som styrdes från en flott villa i London. 
  • Sjuksköterskan som stod bakom 48 barnamord

Men vi måste varna för att det INTE är läsning för den som är lättskrämd!

Redaktionen rekommenderar: Gratis specialnummer om historiens värsta seriemördare

Med din nya prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA följer vårt exklusiva digitala specialnummer ”Historiens värsta seriemördare”.

Så kan du – medan du väntar på dina tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA – läsa  berättelserna om historiens mest bestialiska och brutala seriemördare. Artiklarna är givetvis försedda med unika fotografier och intressanta vinklar, så att du får en optimal läsupplevelse. 

Det betyder att du som ny prenumerant på VÄRLDENS HISTORIA får:

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA – ditt första nummer blir påskkrim-numret.

  • ”Historiens värsta seriemördare” – ett digitalt specialnummer, som tar med dig på en kuslig resa in i mördarens huvud.

  • VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv – direkt online-tillgång till de senaste tolv numren av tidskriften.

Allt detta får du för endast 49 kronor – det är en besparing på hela 80 %

Kanske är du intresserad av...