Legenden David Crockett gick i bräschen i försvaret av nybyggarnas bas – känd som Alamo. 

© Getty Images

Blodbadet vid Alamo räddade Texas

År 1836 angriper tusentals mexikanska soldater Fort Alamo i Texas. Tvåhundra Texasbor med västernhjälten Davy Crockett i spetsen har förskansat sig i ett försök att hålla stånd mot Mexikos armé.

13 juni 2019 av HISTORIE

En ensam ryttare galopperar den 5 mars 1836 ut genom Alamofortets port strax efter nio på kvällen. Hästen bär ingen sadel, för vartenda kilo räknas, om ryttaren ska komma undan de mexikanska kavallerister som lurar någonstans i mörkret.

Med ett elegant hopp flyger hästen över ett dike och sätter av i full galopp, medan ryttaren spejar nervöst åt alla håll, när han susar fram. Hans mål är det lilla samhället Goliad – femton mil norrut – där fyrahundra amerikans­ka rebeller håller till.

Om ryttaren kan övertala dem att komma Alamo till undsättning har de knappt tvåhundra omringade rebellerna kanske en chans att överleva.

Du får hela historien om blodbadet vid Alamo i nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA

Mexikanerna var tio gånger fler än de amerikanska rebellerna, som till slut sökte skydd i Alamos kyrka. 

© Bridgeman Images

Diktatorn leder själv armén

Utan förstärkning vet försvararna av Alamos fallfärdiga murar vad som väntar dem: Mexikos diktator, general Santa Anna, leder personligen sin armé, och han har hissat den röda flaggan, som betyder att han inte tar några fångar.

Ryttaren kryper ihop, när muskötskott hörs i natten, men han försvinner i mörkret, innan Santa Annas kavalleri hinner ikapp honom.

Humöret stiger bland de utmattade rebellerna i Alamo. Fyllda av hopp går de till sängs – lyckligt ovetande om att mer än tvåtusen mexikanska soldater samma natt kommer att sätta in det avgörande anfallet. 

Du kan följa det avgörande slaget i Alamo dag för dag och timme för timme i det nya numret av tidskriften VÄRLDENS HISTORIA. 

Inför sommaren har vi dessutom satt ihop ett extra bra erbjudande till dig, så att du har massor att läsa under semestern. 

Låter det som något för dig?

Slå till nu, så får du valfri bonus!

När du tecknar en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA får du alltid en valfri bonus på köpet. Just nu är en av våra populäraste bonusar våra in-ear-hörlurar 

Om du tecknar en prenumeration just får du:

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA – Nordens bästa historietidskrift
  • Fyra unika digitala specialnumme rom andra världskriget – direkt i din inkorg
  • Ett par trådlösa och brusreducerande in-ear-hörlurar 
  • Fri tillgång till vårt digitala arkiv, där du kan läsa de senaste tolv numren av VÄRLDENS HISTORIA

Kanske är du intresserad av...