Framför Brandenburger Tor, mitt i Berlin, stod den tre meter tjocka muren. Där ägde en folkfest rum natten till den 10 november 1989. Människorna som var där rev muren medan de firade att 28 års delning av landet äntligen var över.

30-årsjubileum: Tillfälligheter ledde till Berlinmurens fall

Missförstånd, baksmälla i Moskva och en rådvill östtysk statschef – Berlinmurens fall den 9 november 1989 berodde på ett antal tillfälligheter som egentligen inte borde ha kunnat ske i en kommunistisk diktatur.

19 september 2019

Natten den 9 november 1989 exploderade Berlin i ett glädjerus. 

Tusentals östtyskar passerade genom öppningarna i den mur som i 28 år hade stått i vägen för den fria rörligheten i staden – och på andra sidan väntade västberlinarna med champagne och varma omfamningar.

”I natt är vi världens lyckligaste folk”, sa många, medan de lät cham­pag­ne­korkarna ploppa. Det verkade som om tys­karna i öst och väst hade kastat av sig ett tungt ok och erövrat sin frihet.

I nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA sätter vi fokus på Berlinmurens fall i ett stort temanummer. Köp tidskriften här! 

Kring midnatt den 9 november ­öppnades alla spärrar, och öst­tys­kar­na myllrade över till Västberlin.

© Tom Stoddart Archive/Getty Images

Murens fall kom som en total överraskning

Islossningen i det kalla kriget skedde blixtsnabbt och kom som en fullkomlig överraskning – inte minst för det enväldiga östtyska kommunistiska partiet, SED. De föregående månaderna var det inget som tydde på att DDR tänkte ge upp utan strid. Tvärtemot. 

I 28 år hade de östtyska makthavarna kämpat för ett enat DDR, men glädjen över murens fall stod i skarp kontrast till det liv som människor i murens skugga levt.

Med anledning av 30-årsjubileet har vi på VÄRLDENS HISTORIA naturligtvis dykt ner i precis ALLA detaljer om denna epokgörande händelse i ett stort temanummer.

I temanumret kan du:

  • Fördjupa dig i tre människoöden som utspelade sig i murens skugga.
  • Se bilderna från den nästan perfekta diktaturen DDR.
  • Lära dig mer om DDR:s sista dag, då en rad tillfälligheter gjorde att tre ämbetsmän bidrog till murens fall.
  • Komma nära statens fiende nummer ett: Wolfgang Welsch, som gjorde det till sin livsuppgift att underminera DDR.

Låter det som något för dig?

Lägg vantarna på det nya specialnumret om kalla kriget

När du prenumererar på VÄRLDENS HISTORIA får du även vårt nya digitala specialnummer Kallt krig i järnridåns skugga på köpet.

I det nya specialnumret får du följa med tillbaka till kalla krigets inledning, då stormakternas nya krig utkämpades av iskalla spioner, brutala säkerhetstjänster och skoningslösa krigsstrateger.

Medan du väntar på dina tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA kan du läsa historierna om de otaliga människor som tvingades leva i Berlinmurens skugga.

Som ny prenumerant får du:

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA – ditt första blir temanumret om murens fall.

  • Kallt krig i järnridåns skugga, ett digitalt specialnummer där du får följa med tillbaka till inledningen av kalla kriget, som kom att dominera världen i över 40 år.

  • VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv – de tolv senaste numren av tidskriften, direkt i din inkorg.

  • En vindjacka från Outpack, en vattentät jacka som passar för alla väder.

Allt detta får du för bara 99 kronor + 49,50 i porto!

Kanske är du intresserad av...