Svalbard: Bilder från isbjörnens rike

Svalbards 3 000 isbjörnar och 2 200 fasta invånare omges av världens mest spektakulära natur. Få en försmak av vad som väntar besökaren.

3 november 2015

Bläddra igenom galleriet med fantastiska bilder från Svalbard ovanför.

Vill du följa med på Världens Historias Svalbardexpedition 2016?

Boka din hytt på det historiska fartyget Nordstjernen här


Upp till 60 procent av Svalbard är täckt av is och på sommaren sjösätts hundratals isberg när ögruppens många glaciärer kalvar med dunder och brak. Det gäller också den imponerande 40 kilometer långa Monacoglaciären, som MS Nordstjernen passerar.
Svalbard ligger bara 1300 kilometer från Nordpolen och det arktiska klimatet är strängt och ogästvänligt. Men under den korta, intensiva sommaren blomstrar små seglivade växter under midnattssolen och ger den granitgrå ögruppen färg.
Svalbard har bara 2 200 fasta invånare, men är hem för 3 000 isbjörnar. Alla som rör sig utanför befolkade områden måste därför vara beväpnade.
På 1800-talet och i början av 1900-talet vallfärdade driftiga industrimän till Svalbard för att söka lyckan – inte alltid med någon större framgång. Deras kvarlämnade pinaler, som till exempel ångkittlarna från det här kullvälta marmorbordet, finns kvar som minnen från ögruppens färgstarka förflutna.
På 1600- och 1700-talen slog nederländska valfångare läger i Magdalenafjorden. Här kan besökare fortfarande se gravhögarna, där 130 valfångare begravts. Och de modiga kan avsluta besöket med ett synnerligen uppfriskande dopp.
Fartyget MS Nordstjernen.
M/S Nordstjernen byggdes 1956 och finns med på norska kulturarvslistan. Fartyget har fått en omfattande renovering och är med sina eleganta, klassiska linjer en nostalgisk fläkt från en svunnen era.
Utsikten från däck hör till de vackraste i världen. Den nederländska sjöfararen Wilhem Barentzs siktade ögruppens taggiga kustlinje 1596 och gav landet namnet Spetsbergen.

Kanske är du intresserad av...