Egypten
Egypten

Egypten 2018: Möt experterna

Glöm allt om guider som inte vet vad de pratar om. Vi har knutit till oss tre verkliga Egypten-experter, som kan svara på alla dina frågor. Dessutom får du sällskap av skandinaviska reseledare från VÄRLDENS HISTORIA och Allt om Historia samt guider som är utbildade egyptologer.

25 augusti 2017

Dr. Zahi Hawass

Föreläsare

Känd som Egyptens Indiana Jones och arkeologernas svar på en superstjärna – Zahi Hawass är arkeolog, egyptolog, författare och tidigare generalsekreterare för den egyptiska organisationen Supreme Council of Antiquities. 

Han har bidragit till otaliga dokumentärer och gjorde 2007 en banbrytande upptäckt, då han identifierade farao Hatshepsuts mumie.

Åke Engsheden

Egyptolog

Den svenska egyptologen Åke Engsheden undervisar på Stockholms Universitet. Han har tidigare studerat och arbetat i bl.a. Köpenhamn, Köln och Kairo. 

Åke följer med under hela resan och svarar gärna på alla frågor samt håller föredrag på engelska om de gamla egypternas förhållande till gudarna och varför templen ser ut som de gör.

Egypten 2018: Se hela programmet

Ahmed Hafez

Guide

Ahmed är född och uppvuxen i Egypten, men bor nu med sin svenska familj i Sverige. Har har läst franska på universitetet och har många års erfarenhet som reseledare- och arrangör i bl.a. Egypten, numera för resebyrån Orientresor. 

Det deltar även andra kompetenta, lokala guider som är utbildade egyptologer och pratar flytande engelska.

Maria Nilsson

Arkeolog

Maria Nilsson är Sveriges svar på en arkeologisk stjärna, är anställd på Lunds Universitet och har i flera år arbetat på utgrävningar i Gebel el Silsila mellan Luxor och Assuan.

Hon har bl.a. varit med till att återupptäcka det försvunna Kheny-templet och 12 gravar från den 18:e dynastin. Maria Nilsson visar oss runt i Gebel el Silsila och berättar mer om sitt arbete.

Magnus Bergsten

Expeditionsledare

Magnus är ansvarig utgivare av tidningen Allt om Historia samt tidningarna Populär Historia, Militär Historia och Släkthistoria. Dessutom deltar hans danska kollega Marianne Dalsgaard som är redaktionschef på Världens Historia. 

Båda har ett stort personligt intresse för att förmedla de otroliga berättelserna om Egyptens flera tusen år gamla historia.

Kanske är du intresserad av...