Circle Through New York
Lertavle

Vilken sång är historiens äldsta?

En hyllning till fruktbarhetsgudinnan Nikkal – det är temat i historiens äldsta kända sång, som en musiker i dagens Syrien komponerade för omkring 3 400 år sedan.

På 1950-talet gjorde franska arkeologer ett spännande fynd i ruinerna av forntidsstaden Ugarit i Syrien: ett antal lertavlor med kilskrift. Närmare undersökningar visade att fyndet var betydligt mer anmärkningsvärt än arkeologerna kunde ana.

Dateringen visade att lertavlorna härrör från omkring 1400 före Kristus och tillverkats av folket hurriterna. När forskarna började tyda kilskriften kunde de se att tavlorna innehåller ett antal hyllningshymner åt hurriternas gudar.

Historiens äldsta sånger hyllade gudarna – och en hustru

De flesta av historiens äldsta sånger skrevs för att hylla gudar. En man bröt dock mönstret med en kärleksförklaring till sin döda hustru.

Delfisk hymne
© Michael Nicht

Delfiska hymner

År: Ca 128 f.Kr.
Land: Grekland
Tonsättare: Athenaeus och Limenius

De så kallade delfiska hymnerna består av brottstycken av två sånger, som hittades ingraverade på en mur i Delfi. Båda sångerna är skrivna åt guden Apollon och framfördes under religiösa processioner. Sångerna är de första kända kompositionerna av namngivna musiker.

Gravmonument
© inharecherche

Seikilosstelen

År: Ca 1–100 e.Kr.
Land: Grekland
Tonsättare: Seikilos

Seikilosstelen innehåller en av de äldsta sångerna med både musik och text. Sångens upphovsperson hette Seikilos, och han skrev sången till sin döda hustru Euterpe. Under antiken fungerade stelen som hennes gravmonument. Stelen hittades 1883 och finns i dag på Nationalmuseet i Köpenhamn i Danmark.

Kristen hymne
© Public Domain

Oxyrhynchos-hymnen

År: Ca 200-talet e.Kr.
Land: Egypten
Tonsättare: Okänt

Detta är den äldsta kristna hymn till vilken både melodi och text har överlevt. Den låg bland bland flera tusen papyrus, som 1918 hittades i den egyptiska staden Oxyrhynchos. Texten lovprisar bland annat den heliga treenigheten – Fadern, Sonen och heliga Anden.

Tavla gav instruktioner

De flesta av tavlorna har gått sönder, men en av dem fångade snabbt arkeologernas uppmärksamhet. Tavlan visade sig innehålla en komplett instruktion för hur en av hymnerna ska framföras.

Den okända upphovspersonen förklarar hur en sångare ska sjunga texten – som hyllar fruktbarhetsgudinnan Nikkal – samt hur en lyraspelare ska stämma sitt instrument och spela sången.

VIDEO: Lyssna på historiens äldsta sång

Video

Sången finns i flera versioner

Hymnen – som fått namnet ”Hurritisk hymn nr 6” – är den äldsta kända sång som nedtecknats. Hurriterna använde emellertid inte vår tids notsystem, och instruktionerna på lertavlorna ger därför ett visst utrymme för musikalisk tolkning.

Flera forskare och musiker har sedan den uråldriga hymnen upptäcktes framfört sina versioner av historiens äldsta sång. En av de mest erkända tolkningarna kom 1972, då Anne Kilmer – professor vid University of California – presenterade sin version av den 3 400 år gamla sången. Anne Kilmer hade då studerat hymnen i 15 år.

En av de populäraste versionerna är från 2017. Då framförde den kände tysk-syriske tonsättaren Malek Jandali sin nytolkning av sången.

VIDEO: Lyssna på nytolkningen av historiens äldsta sång

Video