Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I flera hundra år var delegater från Andorra tvungna att svära sin trohet till landets två makthavare varje år – här är det år 1925.

Kultur

Vilken landgräns har funnits längst?

Vilket europeiskt lands gränser har varit oförändrade längst?

Andorras gränser har inte ruckats en centimeter på 734 år, något helt unikt för Europa. Fram till år 1278 slogs biskopen av Urgel i Spanien och greven av Foix i Frankrike envetet om makten över ministaten. Till slut måste parterna erkänna att det var bättre att dela på makten.

Andorra fick därför två regenter, en ordning som står sig än i dag, även om Frankrikes president har övertagit titeln ”furste av Andorra” efter greven av Foix. Det gör den franske presidenten till världens ende folkvalde monark.

Eftersom både greven och biskopen fruktade att motparten skulle bryta pakten, bestämde de sig för att de­­militarisera bergsriket. Det skulle för evigt vara neutralt och aldrig ha en fast armé.

Som en kuriositet skulle Andorras medborgare, enligt avtalet, dessutom betala fyra skinkor, 40 limpor bröd och en del vin i skatt varje år. Den traditionen upphörde först i modern tid.

Läs också:

Kultur

Här är den äldsta landsgränsen

2 minuter
Gastronomi

Därför äter britterna fish and chips

1 minut
Kultur

Porslinsfeber i Europa

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj