Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

första skönhetsdrottningen

Vem var den första skönhetsdrottningen?

Traditionen med skönhetstävlingar fanns redan på medeltiden, men det var först på 1800-talet som en kvinna utropades till skönhetsdrottning.

Florilegius/Bridgeman Images

Skönhetstävlingar av olika slag har arrangerats vid festliga tillfällen sedan medeltiden. Unga kvinnor utsågs till exempel till pingst- eller majbrudar i samband med pingstfirande och vårfester i flera europeiska länder.

Den första dokumenterade kvinna som fick titeln ”skönhetsdrottning”, var den engelska hertiginnan av Somerset, Georgiana Seymour (1809–84), som var känd för sin påfallande skönhet.

Korandet skedde under en medeltidsfestival i Skottland 1839, då Europas förnämaste män och kvinnor möttes för att hylla de gamla riddaridealen.

Festivalens huvudattraktion var en stor riddartornering enligt medeltida förebild, som lockade omkring 100 000 åskådare under tre dagar.

Den riddare som vann torneringen fick som belöning lov att välja en ”skönhetsdrottning”, vars sällskap han fick nöjet av att njuta av under den avslutande middagen.

Ingen blev överraskad när valet föll på Georgiana Seymour, som trollband alla med sina stora, mörkblå ögon. Till hertiginnans beundrare hörde drottning Victoria, som efter torneringen beskrev sin beundran för Seymours elegans i sin dagbok.

Den första moderna skönhetstävlingen var Miss America, som hölls 1921. Tävlingen var ett försök att locka turister till Atlantic City i USA, och blev en succé med flera tusen åskådare.

Läs också:

Medicin

Plastikkirurgi: Romerska penisläkare kunde fixa allt

10 minuter
Kulturpersonligheter

Det brittiska imperiet under drottning Victoria

18 minuter
Kultur

Så blev fezen populär

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj