Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

enheduanna

Vem var den första namngivna författaren?

Som världshistoriens första namngivna författare lovprisade översteprästinnan Enheduanna Mesopotamiens gudar och tempel.

Wikimedia Commons

”Samlaren av tavlorna var Enheduanna. Min kung, något har skapats som ingen har skapat tidigare”. Så undertecknade Enheduanna, historiens första kända författare, ett antal lertavlor som hon skrev för cirka 4 300 år sedan.

Enheduanna var dotter till kung Sargon av Akkad, som erövrade stora delar av Mesopotamien under åren kring 2300 före Kristus.

I ett försök att stärka sin politiska makt bestämde sig Sargon för att förena de många lokala gudarna i sitt stora rike. Uppgiften tillföll Enheduanna, som utsågs till översteprästinna.

Hon tog itu med uppgiften och skrev minst fyrtiotvå hymner och sex religiösa dikter. Varje hymn var en lovprisning av ett visst tempel i Sargons rike, medan dikterna var hyllningar av olika gudar.

En dikt hyllar exempelvis den sumeriska gudinnan Inanna, som senare smälte samman med Ishtar, kärleken, krigets och rättvisans gudinna.

Läs också:

Språk

Vilket skriftspråk är det äldsta?

2 minuter
Malerier revet ud af rammer efter kunsttyveri
Konst

Netflix-serie granskar världens största konststöld

5 minuter
Arkeologi

”Den flådde gudens” tempel funnet av arkeologer

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj