Shutterstock

Vem kom på smileyn?


Det leende ansiktet har länge varit vanligt förekommande i vårt skriftspråk och finns nu i många varianter, men vem använde smileyn först?

Den första datorsmileyn skrevs den 19 september 1982 klockan 11.44, på Carnegie Mellon University i Pennsylvania i USA.

Professor Scott E Fahlman föreslog att tecknet :-) skulle betyda att ett textmeddelande var på skoj. Smileyn finns i dag i ett otal varianter.

Den första smileyn i litteraturen kan härledas till den danske författaren och nobelpristagaren Johannes V. Jensen.

Brev från Johannes V. Jensen till Ernst Bojesen

Den danske författaren Johannes V. Jensen skrev i december 1900 ett brev till förläggaren Ernst Bojesen. Brevets ganska tråkiga innehåll om vädret och reslust ackompanjeras med teckningar och smileys.

© Det Kgl. Bibliotek, NKS 2436 folio: Scrapbøger omhandlende Ernst Bojesen, brev fra Johannes V. Jensen 22.12.1900

Han var känd för att experimentera med sitt skriftspråk, och i ett brev till förläggaren Ernst Bojesen i december 1900 använder Johannes V. Jensen både ett glatt och ett surt ansikte, som påminner om den moderna smileyn.

Hör mer om den första digitala smileyn här:

Video

Smileys har ritats på immiga rutor i många decennier. Regissören Ingmar Bergman använde symbolen i filmen "Hamnstad" från år 1948.

Då ritade den kvinnliga huvudpersonen en ledsen smiley på en badrumsspegel.

Tryckta smileys fanns på affischerna till den amerikanska komedin Lili 1953, och 1958 delade radiopratare i New York ut tusentals smiley­tröjor som premier till lyssnarna.

År 1970 blev smileys en handelsvara, när ett företag började sälja tröjor, kaffekoppar och klistermärken med de glada ansiktena.

Världens Historia möter mörkret med ett leende 😁

Höstmörkret har fallit över oss, men vi går till motangrepp mot regn och kalla kvällar med ett antal artiklar om humor och underhållning genom historien.

▶︎ Du får fler gamla skämt här