Shutterstock
Memphis Depay

Varför klär sig nederländare i orange?

Färgen orange har en särskild plats i de flesta nederländares hjärta. Det kan spåras tillbaka till 1500-talet, då en prins tog till vapen mot spanjorerna.

Färgen orange, som är tätt knuten till Nederländerna, förekommer bland annat när nederländska idrottare tar på sig landslagsdräkten. Kopplingen till den orange färgen går tillbaka till 1500-talet, då det som i dag är Nederländerna lydde under Spanien, vars kung tillhörde släkten Habsburg.

År 1559 utsåg habsburgarna Vilhelm I, prins av furstendömet Oranien, till guvernör i Nederländerna. Den protestantiske Vilhelm var emellertid stark motståndare till de katolska spanjorernas förtryck av protestanterna, så han anslöt sig till nederländarnas uppror mot habsburgarna.

Memphis Depay

De flesta nederländska idrottare, däribland landets fotbollslandslag, har på sig orange dräkter.

© Shutterstock

Orange var Vilhelms färg

Med Vilhelm i spetsen vann upprorsmännen flera viktiga segrar och trots att han dödades av en katolsk lönnmördare år 1584 banade Vilhelm väg för nederländarnas självständighet. I dag räknas han som Nederländernas store landsfader.

Före sin död grundade Vilhelm det nederländska kungahuset, vars färg blev orange, som en hänvisning till furstendömet Oranien och den orange flagga under vilken Vilhelm stred. Färgen orange har därför en alldeles särskild historisk innebörd i Nederländerna. Den betraktas som ett typiskt kännetecken för landet.

I perioder har färgen orange också förekommit i Nederländernas flagga i stället för rött, men år 1937 kungjorde ett kungligt dekret rött, vitt och blått som flaggans färger. Beslutet togs bland annat för att man ville ta avstånd från det nederländska nazistpartiet, som under andra världskriget använde en flagga med ett orange fält.