CBS Television
MASH

Varför blev tv-serien M*A*S*H så populär?

År 1972 kunde amerikanerna för första gången följa händelserna i M*A*S*H – en tv-serie vars like de aldrig skådat. Snart blev serien en ventil för befolkningens missnöje med Vietnamkriget.

Den 17 september 1972 kunde amerikanerna bänka sig i sina vardagsrum för att se första avsnittet av tv-serien M*A*S*H.

Seriens sällsamma blandning av komedi och drama – med krigets fasor som fond – träffade mitt i prick hos amerikanerna. De följande åren samlades allt fler tittare framför tv-apparaterna för att följa med i hur en grupp militärläkare och övrig personal försökte överleva Koreakriget.

Med tiden blev M*A*S*H så populär att seriens sista avsnitt 1983 sågs av 125 miljoner tittare. Därmed blev avsnittet det mest sedda tv-programmet i USA fram till 2010 – och det är fortfarande det mest sedda avsnittet av en tv-serie någonsin.

MASH

M*A*S*H vann snabbt amerikanernas hjärtan och blev en av historiens populäraste tv-serier.

© CBS Television

Serien gav inblick i kriget

Tv-seriens stora framgång berodde framför allt på att den hade ett stort djup och behandlade svåra ämnen – som PTSD – med en bitterljuv blandning av allvar och mörk humor. I centrum för serien var en realistisk skildring av ett meningslöst krig, som den brokiga skaran av rollfigurer efter bästa förmåga försökte navigera i.

En annan viktig orsak till seriens framgång var att den började sändas 1972, då USA var djupt engagerat i Vietnamkriget. Stödet för kriget minskade bland amerikanerna, som genom M*A*S*H kunde få en inblick i hur krig påverkade soldaterna på slagfältet.

På det sättet blev M*A*S*H ett redskap för att förstå krigets natur, bearbeta trauman och vädra socialt missnöje, trots att serien utspelade sig ungefär tjugo år tidigare under Koreakriget.

Under årens lopp har M*A*S*H tilldelats en uppsjö av priser, och serien vann bland annat 14 Emmy Awards och åtta Golden Globes. När serien 1975 fick en Peabody Award beskrevs den som ”ett exempel på tv med ett högre syfte”.

VIDEO: Se några av de klassiska scenerna från M*A*S*H

Video