Upptäck Prags historiska platser!

Prag är en stad som är fylld med gamla byggnader och kultur.

© Pexels

Att besöka Prag är ett måste för den som älskar historia! Staden har en rad historiska platser att upptäcka, från gamla slott till vackra bibliotek. Det finns mycket att se och uppleva i Prag, så ta dig tid att njuta av alla de historiska platserna och lära dig mer om den här fantastiska staden.

Varför finns det så mycket historia i Prag?

Det finns ett antal faktorer som bidragit till att Prag har kunnat bevara sina historiska platser bättre än andra länder. För det första har Prags geografiska läge skyddat staden från de flesta krig och invasionsförsök. Dessutom har arkitekturen hjälpt till att bevara stadens historia, eftersom byggnaderna byggdes med material som inte skulle förstöras med tiden. Prag har också haft turen att undgå de omfattande bombardemang som drabbade andra europeiska städer under andra världskriget. Allt detta har lett till att Prag fortfarande kan njuta av sin rika historia, vilket gör det till en unik destination i Europa.

Prags kullerstensgator

Prags berömda gamla kullerstensgator har en lång och intressant historia. De första gatorna byggdes redan på 1100-talet när staden började växa. Gatorna var smala och slingriga, vilket gjorde det svårt att navigera dem. Det var först under 1700-talet som de bredare boulevarderna byggdes, vilket gjorde det möjligt att ta sig fram snabbare i staden. De flesta av dem är samma som de som användes för mer än tusen år sedan. Kullerstensgatorna har sett generationer av invånare passera genom sina gränder och har bevittnat allt från revolutioner till romantiska promenader. Idag kan man fortfarande se dessa gamla kullerstensgator runtom i Prag och de ger staden en unik charm som ingen annan plats kan matcha.

Se de många monumenten

Prag har ett brett utbud av monument som lockar besökare från hela världen, inklusive Pragborgen, Karlsbron och Týnkyrkan. Pragborgen är ett imponerande byggnadsverk som dominerar staden och erbjuder fantastisk utsikt över floden Moldau. Karlsbron är en annan populär sevärdhet som sträcker sig över floden och förenar gamla stan med den nya delen av Prag. Den berömda Týnkyrkan ligger i hjärtat av gamla stan och erbjuder en unik arkitektur som inte kan ses någon annanstans.

Utforska Prags gamla kyrkor och kloster

Det finns många gamla kyrkor och kloster att utforska, som alla har sina egna unika berättelser att berätta.

  • Ett av de mest populära ställena att besöka är St Vitus-katedralen. Katedralen byggdes på 1200-talet och är ett mycket vackert exempel på gotisk arkitektur i Europa. Den har massor av detaljerade skulpturer, mosaiker och fresker som gör den till en verklig upplevelse att besöka.
  • Ett annat populärt ställe att besöka är Klostret Strahov, som ligger högt uppe på bergskammen i Prag. Klostret grundades redan 1143 och erbjuder fantastisk utsikt över hela staden samtidigt som man kan njuta av dess vackra arkitektur och historia. Att utforska Prags gamla kyrkor och kloster ger en en chans att se hur livet var för munkar under medeltiden, vilket gör det till en oförglömlig upplevelse.

Historiska universitet i Prag

Charles University i Prag är ett av de äldsta universiteten i Europa. Det grundades 1348 och har sedan dess varit en viktig del av den tjeckiska kulturen. Universitetet har utbildat många berömda personer, inklusive astronomen Tycho Brahe, filosofen Jan Hus och fysikern Albert Einstein. Universitetets bibliotek innehåller också mer än 1 miljon böcker och andra akademiska verk som gör det till en av de största biblioteken i Europa.

Barer och restauranger

Det finns många barer och restauranger i Prag som har funnits i hundratals år.

  • U Fleku är den äldsta puben i Prag och erbjuder fortfarande sina gäster ett brett utbud av lokala bryggerier.
  • Restaurang U Zlateho Tygra serverar traditionell tjeckisk mat och har en vacker inredning med antika möbler.
  • Den berömda restaurangen Kampa Park erbjuder en unik atmosfär med utsikt över Vltava-floden och har varit populärt bland turister sedan det grundades.
  • Om du letar efter autentiska tjeckiska smaker kan du besöka restaurang U Modre Kachnicky, som serverar traditionella rätter från hela landet.

Oavsett vilken typ av mat du letar efter finns det alltid något att uppleva på dessa historiska barer och restauranger i Prag.

Upplev historia och kultur när du besöker Prags många vackra platser! Om du letar efter en unik upplevelse, kan du besöka Prags slott, Gamla stan eller någon av de många andra platserna.