Bernat Armangue/AP/Ritzau Scanpix

Ukrainas kulturarv går upp i lågor

Mitt i en blodig invasion utkämpar ukrainsk museipersonal en desperat kamp för att rädda landets historiska klenoder.

I takt med att ryska styrkor rycker fram och bomberna faller över ukrainska städer är inte enbart människoliv i fara. Flera tusen års kulturarv riskerar bokstavligt talat att gå upp i rök.

Runt om i Ukraina arbetar museer på att evakuera de kulturföremål som kan flyttas. Personal stannar kvar i krigszoner och övernattar i museer och kyrkor i hopp om att hålla konsttjuvar borta och hindra bränder från att sprida sig. Byggnader och föremål som inte kan flyttas skyddas med sandsäckar.

Samlingar fick inte evakueras i förväg

Ukrainska museer hade innan kriget bröt ut förbjudits att flytta sina samlingar av rädsla för att det skulle vålla panik bland lokalbefolkningen. Nu försöker personalen febrilt evakuera så mycket som möjligt under svåra omständigheter.

”Evakueringssystemet i vårt land bygger till stor del på föråldrade och abstrakta dokument. Många av dem utfärdades under Sovjettiden och har aldrig testats i praktiken”, förklarar Mykhailo Zubar från nationalskalden Taras Sjevtjenkos museum i Kiev.

Läs också: Ukrainska och ryska – vad är skillnaden?

Ukrainska museer i arbetar rasande fart med att skapa en digital katalog över landets historiska samlingar, så att försvunna föremål lättare ska kunna spåras, när kriget är över